Hoppa till innehåll

Jaha, nu ska Instagram bli som TikTok – släpper nya funktioner

Markus Aamisepp

Efter allt politisk TikTok-trassel släpper Instagram ”Reels”-funktionen och blir på så sätt nya sociala mediet där du kan filma korta videosnuttar.

Kritik mot den kinesiska appen TikTok har duggat tätt i medier under den senaste tiden. Det började med att appen misstänktes användas som spionverktyg av den kinesiska staten, varpå Donald Trump hotade med att förbjuda TikTok i USA. Nu vill plötsligt Microsoft och USA köpa TikTok så att pubertala tonåringar världen över ska kunna fortsätta göra videor när de dansar till Savage med Megan Thee Stallion.

Nåväl. Nu lanserar den amerikanska Instagram snarlika funktioner så du slipper oroa dig om diverse app-politik (och eventuellt bojkottande av kinesiska appar där staten är med och tisslar och tasslar). Med den nya funktionen – som heter ”Reels” kan du göra egna 15-sekunders-klipp och dela dem på din tidslinje, story och botanisera bland andras Reels på en dedikerad sida för funktionen på utforskarsidan.

Du kan filma Reels i bakgrund till Instagrams inbyggda musikbibliotek, använda AR-effekter (olika ansiktsfilter), en nedräkningstimer så du kan hands-free-filma och möjlighet att justera snabbheten på klippen. Givetvis kan du också klippa ihop flera olika filmsnuttar istället för att spela in allt i en och samma tagning.

Men är inte det exakt som TikTok, undrar du kanske? Jo, det är det verkligen. Instagram är inte de första som försökt störta TikTok från dess tron – men allt som oftast är det få förunnat då TikTok-gemenskapen består av cirka 800 miljoner aktiva användare. Men i och med att Instagram hade 1 miljard aktiva användare 2018 blir det kanske appen som faktiskt kan klara av att ta över Vine- och TikTok-manéret med sin befintliga bas av hängivna nyttjare.

Vi kan inte annat göra än att vänta och se vad som händer. Råkar du emellertid hata korta videosnuttar och/eller virala danser kan det vara sunt att ta en liten sociala medier-paus inom den närmaste framtiden.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.