Hoppa till innehåll

Alla snackar om BeReal – så här funkar den nya sociala medier-flugan

Printscreen med notis från appen BeReal och en man med en telefon i handen.

Appen BeReal vill visa upp användarens vardag på ett 100 procent ofiltrerat sätt. Café berättar allt du behöver veta om den hajpade appen.

Förra året snackade alla om det nya sociala medier-flugan Clubhouse. Clubhouse kom, sågs, användes av få och fejdade ut snabbare än folk droppade av i en diskussionsgrupp om fotbollslaget Brage.

Varje år ska ha sin sociala medier-fluga och 2022 stavas sociala medier-trenden BeReal. Här är allt du behöver veta om appen som vill att sina användare ska posta diskbänksrealistiskt innehåll.

Vad är BeReal?

BeReal är en ny bekantskap på sociala medier-himlen, där tanken är att användaren ska visa upp en mer ofiltrerad – äkta – vardag än vad man generellt gör på det mer polerade Instagram. Appen skapades 2020 av den franske entreprenören Alexis Barreyat som, av sin Twitter-profilbild att döma, verkar gilla mountainbike utöver att driva företag och koda. Det är dock först de senaste månaderna som användare i större skara verkar ha hittat till appen.

Så här skaffar du BeReal

BeReal är gratis, så det är bara att surfa in på ditt närmsta apphämtarställe (App Store eller Google Play), registrera dig med ditt mobilnummer, ditt riktiga namn och välja ett användarnamn.

BeReal skickar sen en förfrågan om att få tillgång till dina kontakter och du ser vilka av dina vänner som finns på appen och du väljer vilka du vill börja följa. Du kan likt Instagram hitta roligt random folk att följa genom fliken ”upptäck”.

Så funkar BeReal

Foto: BeReal

Grundpremissen med appen BeReal är busenkel: Vid en slumpmässig tidpunkt varje dag får appens användare en pushnotis om att det är hög tid att knäppa dagens bild. Två minuter får du på dig att skjuta bilden till dagens inlägg – och ja, du kan bara publicera ett inlägg om dagen.

Appen använder båda mobiltelefonens kameror så att man ser EXAKT vad som pågår i den givna stunden. Ofiltrerat och äkta, enligt namnet på appens melodi. Inlägget dyker sen upp i ett gemensamt flöde där alla ens vänners inlägg samlas. Du kan dock bara ta del av dina vänners inlägg först efter du postat dagens bild. Innan dess är de blurrade och mer eller mindre hemliga för ditt öga.

Du får ta om bilderna hur många gånger du vill, men för dina vänner är det möjligt att se hur många omtagningar din bild krävt, så du vill – för att undvika eventuella fåfänga pinsamheter – fånga din transparenta vardagsbild på så få tagningar som möjligt. Drabbas du av panik över din bild är det inga problem att ta bort den i efterhand.

Hinner du inte med att posta ditt inlägg inom två minuter kan du ta bilden senare under dagen. Till dess ser du dock inte dina vänners inlägg från den aktuella dagen.

Precis som med de flesta andra sociala medier följer du dina vänner (eller random folk) och folk följer dig. Du kan även reagera på dina vänners inlägg genom olika reaktioner och genom att ta en bild på dig själv som syns som en sorts emoji-reaktion.

Hur kul är BeReal?

Tja, det ligger såklart i betraktarens öga. Men är du trött på polerade sociala medier-ytor och tycker att Instagram var som bäst runt 2013 så kommer du älska skiten. Lite som Snapchat var när det kom och du bara hade dina närmsta som följde din story.

Användarantalet ökar stadigt, men frågan är om BeReal lyckas överleva när hajpen falnar och etablera sig som en av de stora sociala medier-drakarna?

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.