Polisen stänger ner festival – menar att folk skulle ha dött av knark

Dans- och technofestivalen Into the Factory ställs in efter beslut från polisen, och nu säger arrangörerna att de aldrig mer kommer att försöka skapa ett liknande evenemang i Sverige igen.

Sofia Börjesson  |  Publicerad 2017-07-25 15:34  |  Lästid: 2 minuter

Into the Factory skulle ha hållits i en övergiven cementfabrik i Stora Vika.

På tisdagseftermiddagen släppte Into the Factory nyheten på sin Facebooksida. Festivalen ställs in – bara drygt två veckor innan startskottet skulle ha gått. Anledningen? Polisen säger nej.

Arrangörerna skriver:

”Att anordna dansevenemang i Sverige har alltid varit en kamp, vi har fått kämpa mot polisen och andra myndigheter som vill göra vår kultur till ett exempel för det lokala kriget mot droger.”

Vidare skriver de att förberedelserna har mött de vanliga utmaningarna, men att det mestadels har varit en konstruktiv och progressiv process – fram till för ett par dagar sedan då polisen gjorde känt att de lämnar in sitt veto när det kommer till festivaltillståndet.

I sin argumentation till beslutet säger polisen att det skulle kräva orimliga resurser och dessutom vara omöjligt att göra evenemanget säkert.

”[Polisen säger] att människor skulle dö av antingen överdoser eller när de klättrar eller hoppar från höga byggnader på festivalområdet,” skriver arrangörerna.

Utdrag från polisens beslut:

Längs väggarna finns stegliknande föremål samt ett omfattande system av reglar, vilket gör klättring längs väggarna lättillgänglig. Att ta sig upp till avsatser ett tiotal meter upp utgör inga stora svårigheter för den klättringsmotiverade. Risken för fallolyckor, alternativt klättring i kombination med narkotikapåverkan där tanken på att flyga från höjder inte förefaller alldeles främmande, gör att lokalpolisområdet ser enorma säkerhetsrisker i byggnadernas utformning avseende klättringsmöjligheterna till de höga höjderna.

Nederlaget för festivalarrangörerna har nu fått dem att inte försöka sig på fler evenemang i Sverige.

– Detta är utan tvekan en av de värsta situationerna i mina 20 år i branschen. Jag och mina kollegor är förkrossade över detta. Med all den kraft och energi som den här utdragna processen har tagit känner jag verkligen att detta är mitt sista försök att göra en festival i Sverige någonsin, säger Mattias Hedlund, Music Goes Further.

Enligt en källa till Café ska biljettförsäljningen till Into the Factory ha gått väldigt trögt, men i nuläget finns det ingenting som pekar på att det ska ha påverkat beslutet att ställa in festivalen.

De som har köpt biljetter kommer att erbjudas platser på Into the Castle i Kapstaden 2018 och Into the Valley i Rummu. De som hellre vill ha pengarna tillbaka får tålmodigt invänta besked om detta, skriver arrangörerna. Det kommer även att hållas fester under helgen som i viss mån ska ersätta festivalen. Mer information hittar du inom kort här.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-07-25 16:15