Så blir Apples svindyra VR-brillor Vision Pro

Apple blickar mot en ny verklighet med Vision Pro.

Det har beskrivits som Apples största produktlansering sedan Ipaden, Apple-vd:n Tim Cooks eftermäle och techvärldens sämst bevarade hemlighet. Frågan har inte varit ”om” utan ”när” Apple ritar om kartan för virtuell och förstärkt verklighet – populärt förkortat VR och AR.
I juni kom svaret. Apples headset Vision Pro kan enklast beskrivas som ett par svindyra högteknologiska skidglasögon, utrustad med skärmar, högtalare, sensorer och kameror. En ny sorts ”spatial dator” som sömlöst rör sig mellan den fysiska världen och den digitala – så kallad ”mixed reality”.
En stor skillnad mot renodlade VR-headsets som Metas hajpade Quest Pro är att användaren själv kan justera graden av virtuell verklighet: från en fullt virtuell miljö, till digitala inslag i verkligheten. Tack vare kameror kan man också se det som faktiskt finns framför en, som om glasögonen vore transparenta.
En annan konkurrensfördel är att Vision Pro, till skillnad från de flesta andra konkurrenter, saknar handkontroller och istället förlitar sig på ögonspårning, handgester och röststyrning.

Så, vad ska man ha den till? Användningsområdena, hälsar Apple, är många. Från mindfulness-övningar och filmkvällar till kontorsarbete och videomöten. Enheten ska även kunna fota och filma i 3D, med spatialt ljud. På så vis kan användaren återuppleva viktiga ögonblick på ett ultrarealistiskt sätt.
Frågan är vem som kommer att har råd att köpa Apples potentiellt revolutionerande ögongodis. En prislapp norr om 40 000 kr talar emot att headsetet blir någon storsäljare när den lanseras någon gång under 2024. Vision Pro får nog snarare ses som en spännande inblick i en uppkopplad framtid, i väntan på mer plånboksvänliga alternativ.