Jaguar bygger världens i särklass coolaste elbil

E-Type Concept Zero har en helt utsläppsfri motor på 300 hästkrafter, och går från 0-100 på 5,5 sekunder.

David Johansson  |  Publicerad 2018-12-03 15:57  |  Lästid: 2 minuter

En av världens mest klassiska biltillverkare är Jaguar, kända för sina eleganta sportbilar. I en tid där efterfrågan på elbilar växer exponentiellt har Jaguar inte varit direkt sena på bollen, men inte heller först. Elbilen man nu tillverkat är baserad på den klassiska modellen E-Type, som tillverkades mellan 1961-1974. 
Fabriken som använts är Jaguar Land Rover Classics i Coventry, en avdelning som är specialinriktad på att renovera gamla Jaguar- och Land Rover-klassiker. Projektet har letts av fabriksavdelningschefen Tim Hanning, som menar att framtiden med utsläppsfria städer gjort att även de kikat mot den eldrivna marknaden. 
jaguar elbil motor
Förlagan till bilen är en E-Type Roadster 1,5 från 1968, och samtliga eldelar som ersatt ursprungsdelarna har precis samma fästen och sitter på precis samma ställen, vilket gör att den skulle gå att bygga tillbaka till en bensindriven bil igen om man önskar. Saker som bytts ut förutom själva drivkraften är strålkastarna som ersatts med LED-teknik, och man har även satt in moderna mätare och skärmar i en kolfiberpanel. 
Än så länge är bilen inte i serieproduktion, men efterfrågan finns, enligt Hanning, och det kan framöver bli aktuellt att serieproducera Jaguar E-Type Concept Zero. Priset? ”Strax över 300 000 pund”, enligt Tim Hanning. 
jaguar elbil inredning jaguar elbil i fart jaguar elbil baklucka jaguar elbil i fart2

Dela på Facebook
Tweeta