Hoppa till innehåll

Jan Gradvall: ”Årets största utmaning är att fylla Lettermans skor”

Markus Thunberg

Tv-säsongen 2015 börjar med en inzoomning på ett par övergivna skor. Två väldigt stora och väldigt tomma skor. Efter David Lettermans fantastiska avskedsveckor i maj – då han var bättre än någonsin – så kan det inte vara lätt för Stephen Colbert att ta över den 8 september. Kommer någon någonsin att kunna fylla ut … Continued

colbert

Tv-säsongen 2015 börjar med en inzoomning på ett par övergivna skor. Två väldigt stora och väldigt tomma skor.

Efter David Lettermans fantastiska avskedsveckor i maj – då han var bättre än någonsin – så kan det inte vara lätt för Stephen Colbert att ta över den 8 september.

Kommer någon någonsin att kunna fylla ut Lettermans skor?

* * *

Pratshowens betydelse har helt ändrats i det moderna medielandskapet. Letterman och hans föregångare i ”Late night”-formatet hade som roll att säga god natt till Amerika. Efter det stora genombrottet för Facebook och Twitter 2009 är nu i stället sociala medier den sista underhållning vi tar del av i sängen.

Arvet från Letterman är att hans humor har blivit viral. Efterföljare som Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel, Seth Meyers lägger krutet på påkostade humorinslag och förhöjda intervjuögonblick – ett slags Belgian Blue-varianter av lettermansk humor – vilka sedan sprids via nätet.

Bland kvarvarande pratshower ligger Jimmy Fallon högst i tittarsiffror med knappt 4 miljoner. Det är ingenting jämfört med hans Youtubeklipp som kan nå över 30 miljoner.

Pratshowen har gått samma väg som musikindustrin. Helheten/albumet är inte längre lika viktig; väldigt få tittar/lyssnar från början till slut. I stället har hitsinglar tagit över.

En annan tydlig tendens inom pratshower generellt är att betydelsen av gästen har minskat.

Ingen höjer längre på ögonbrynen när världens största popstjärnor eller världens största filmstjärnor gästar en viss pratshow. Inte ens presidenter räcker för att öka tittandet.

”Arvet från Letterman är att hans humor blivit viral”

Hela intervjumomenten i en pratshow känns också på utdöende. Det uppstår aldrig intressanta samtal – formatet är inte heller gjort för det.

Det skulle kunna gå att göra en remix på Letterman där man byter ut frågor och svar från olika program: ingen skulle märka någon skillnad.

Med tanke på denna utveckling är valet av Stephen Colbert som ersättare för David Letterman logiskt.

Den politiska humor som Stephen Colbert och Jon Stewart patenterat har genererat många hitsinglar. Intervjumomentet i deras shower har varit det minst viktiga.

Samtidigt blir utmaningen för Colbert att för första gången vara sig själv i tv. I satirprogrammet The Colbert report, som sändes 2005 till 2014, har han spelat en konservativ karikatyr på en politisk kommentator i stil med Bill O’Reilly.

Nu tvingas han göra en Eminem-kloning: Will the real Stephen Colbert please stand up?

Jan Gradvall

* * *

Läs också!

zlaaa

Olof Lundh: Vi måste sluta ta allt Zlatan gör med en klackspark

z

Zlatan i stor intervju: ”Min dröm var att komma till Barcelona, men det höll på att förstöra mig”

s

Anders Svensson om frostiga relationen med Erik Hamrén: ”Han ljög mig rakt upp i ansiktet

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.