Därför måste du döda ditt sociala liv för att lyckas, enligt Jared Leto

Oscarsbelönad skådespelare, arena-rockstjärna, musa för modevärldens hetaste designer. Café fick en pratstund med Jared Leto om brist på ”hygge”, droger och fördelen med att döda sitt sociala umgänge.

Tom Cehlin Magnusson | Foto IBL  |  Publicerad 2017-09-20 13:55  |  Lästid: 2 minuter

När Jared Leto spelade sin roll i Dallas Buyers Club för ett par år sedan som han tog hem en Oscar för, gick han ner 20 kilo, rakade ögonbrynen och vägrade gå ur karaktären Rayon under hela inspelningen. Samma sak då Leto spelade Jokern i Suicide Squad då han skickade använda kondomer, levande råttor och pistolkulor till resten av skådespelarensemblen, oförmögen att kliva ur Joker-karaktären.

Till vardags bor han i en före detta hemlig flygvapenbas, en plats där framstående foliehattar menar att månlandningen ska ha filmats. Huseras gör också bland annat en giljotin och en enorm Napster-skylt. Jared Leto får alltså sägas utgöra en något intensiv gestalt. Bara i höst är han aktuell med ett nytt album (och tillhörande dokumentär) med sin rock-orkester Thirty Seconds To Mars – och en roll i megafilmen Blade Runner 2049.

Café fick en pratstund med den Louisiana-bördige renässansmannen i samband med hans fortsatta kapplöpning in i väggen.

Du är känd för intensiv method acting, du regisserar, skriver musik och uppträder med ditt band – hur gör du för att inte ta slut fullständigt?

– Vilken snäll fråga! Det är faktiskt det sista jag brukar tänka på. När du har en enda möjlighet att göra vad du tycker om så är det lätt att glömma att man är mänsklig. Det är lätt att glömma det som ni har där borta … "hygge"? Fast det är danskt va? Men för att få saker att bli på den nivå du önskar får du helt enkelt försaka annat. Döda ditt sociala liv, se till att allt du gör är fokuserat på vad du vill uppnå.

”Att jag slutat med droger är den enda anledningen till att jag fortfarande lever” Jared Leto är firad skådespelare och arenadomptör med sitt eget rockband. Hemligheten? ”Fokus och koncentration”, säger superstjärnan.

Dina skådespelarmetoder är omtalade. Vad är det mest intensiva du har gjort för din musik?

– Troligen så var det när jag vände ryggen åt allt annat än musik i fem, sex år. Men jag gillar inte heller termen method acting. För mig handlar det om fokus och koncentration, det gör jag på samma sätt när jag gör musik. Om du såg mig på scenen så tror jag att du skulle tänka likadant som när du ser mig på film. Det amplifieras på en film eftersom det är en så stor skärm och en stor produktion, men jag tror att det är samma sorts fokus.

Du har pratat om ett droganvändande i tonåren som fick ett slut med en incident som involverade en påse kokain och en pistol. Tror du att sättet du kastar dig in i olika projekt är ett substitut för din tidigare intensiva livsstil?

– Att jag slutat med droger är den enda anledningen till att jag fortfarande lever. Så ja, jag antar att det även har hjälpt min kreativitet på det sättet. Både musik och film handlar om att fånga en publiks uppmärksamhet.

Hur gör man det?

– Jag vet inte. En gissning är att man försöker säga en sanning. Hur gör du när du skriver till exempel? Om du är fascinerad av någonting så kommer troligen fler att bli fascinerade av samma sak. Om din grej är att samla på kackerlackor så kanske det innebär en liten publik, men om du är genuint intresserad kommer du att kunna berätta något på ett fascinerande sätt. Allt handlar om hur man berättar en historia. Oscarsbelönad skådespelare, rockstjärna som säljer ut arenor, häng med Guccis stjärndesigner Alessandro Michele.

Hur gör du för att inte vara ett rövhål?

– Det var en bra fråga. Jag tror att man bara ska försöka vara snäll mot människor, inte vara ett svin och jobba hårt så löser sig resten.

Jared Leto är aktuell med Thirty Seconds To Mars singel Walk on water och filmen Blade Runner 2049.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-02 22:44