Jason Diakité: ”Jag hatar översitteri, men har ändå ägnat mig åt det”

Jason Diakité är aktuell med scenuppsättningen av sin bok En droppe midnatt på Skandiascenen på Cirkus i Stockholm och på Slagthuset i Malmö.

Caféredaktionen | Foto Dan Lepp  |  Publicerad 2017-09-20 10:42  |  Lästid: 2 minuter

Vilken är din största framgång i livet?

– Min största framgång är väl att jag fortfarande lever, många andra framgångar bygger på det. Att jag lyckades skriva En droppe midnatt känns också stort.

Vilken är din största motgång?

– En motgång bland flera är då jag släppte en singel för tio år sedan på Piratebay. Alla blev så jävla förbannade. Folk slutade snacka med mig och ingen ville sälja mina skivor.

Ditt livs mest minnesvärda telefonsamtal?

– Min pappas fru ringde i september 2015 och berättade att pappa var på väg mot sjukhuset. Vi trodde alla att han var döende, det var mycket jobbigt.

Vilket är det konstigaste sms du fått?

– En känd svensk rappare skickade ut ett mass-sms och annonserade att han hade en båtmotor av ett visst slag till försäljning.

Vad vet du i dag som du önskar att du visste när du var 15?

– Allt. En av de viktigaste grejerna är att jag vet hur jag ska älska mig själv, och hur jag ska föra mig. Det visste jag inte då, jag visste det inte helt säkert när jag var 25, jag var det på spåren vid 35. Det är först nu som jag är nära.

Vad är det närmaste du har kommit att dö?

– En bilolycka år 2004. Vi kolliderade med ett träd i väldigt hög hastighet som klöv bilen fram till bilrutan. Min kompis gick bort, hade vi träffat mer till vänster så hade jag också dött.

Vilket är ditt favoritord?

– En favorit just nu är ”syssla”. Det låter som en liten bäck, mjukt och vackert med de tre s:en, det betyder också något fint. Syssla är det jag gör mest, jag har det tatuerat på armen till och med.

Vilket är tidernas coolaste filmcitat?

– Det känns som att de här frågorna är som gjorda för Fredrik Wikingsson? Men det måste ju vara något från The Big Lebowski.

Vad hatar du mest av allt?

– Om man hatar något så mycket så älskar man det ju på något sätt, det finns samma passion. Översitteri hatar jag, samtidigt som jag nog ägnat mig åt det i perioder av mitt liv. Den person jag har lagt mest tid på att hata är nog mig själv. Alltför många arbetstimmar har lagts på det.

Har du haft en riktigt dålig drogupplevelse?

– Verkligen. De värsta när jag var yngre och druckit några öl för mycket och sedan rökte en joint. Hela världen började snurra och man behövde spy väldigt mycket.

Ångrar du något i livet?

– Massor.

Vilken är din favoritsvordom?

– Jag behandlar alla svordomar lika och skulle aldrig favorisera en över en annan. Men ”fan” säger jag nog oftare än ”jävlar”.

Hur skulle du vilja dö?

– Snabbt och … snabbt. Är det bättre att tyna bort och hinna säga hej då, eller bara släckas som ett ljus? Snabbt och smärtfritt låter bäst. Gärna på ett sätt där man inte ligger i åtta olika delar.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-02 22:45