Annons
Annons

kalle_zackari_wahlstrom

Sveriges nya träningsguru Kalle Zackari Wahlström genomlider 8 nya prövningar i andra säsongen av Svett och Etikett – programmet där han ger sig på olika träningsformer han är nyfiken på. I nya säsongen, med start onsdag i SVT Flow, provar han på klättring med höjdskräck och att bryta arm med en pajad axel.

Annons

– Jag la mig på armarna så att de skulle somna, för att smärtan skulle försvinna.  

* * *

Du har tidigare haft bristande respekt för cykling men i första programmet provat du cyclocross – hur tungt var det?

– Det var svinjobbigt och ganska svårt. Man ska cykla runt en 2,2 kilometer lång bana och försöka cykla så många varv man kan på under 45 minuter. Jag blev tillsagd att inte hålla jämnt med toppcyklisterna utan cykla i min egen takt. Men jag rycktes med och hängde på ändå – jag blev helt slut efter 200 meter och fick cykla med blodsmak och mjölksyra resten av tiden.

Ändrade du din uppfattning om cykling efter det? 

– Jag har tyckt att att cykling inte verkat så jobbigt, blir man trött är det bara att sluta trampa, rulla och efter ett tag så blir du pigg igen. Men så var det ju verkligen inte.

Du provade på klättring, trots din höjdrädsla, hur var det?

– Jag har länge drömt om att hålla på med klättring, jag läser böcker och på internetforum om det och följer en massa instagramflöden om bergsklättring. Jag lever i villfarelsen om att jag är en person som klättrar men jag har bara klättrat tre gånger och tycker att det är svinläskigt. Men ger man sig fan på att man ska klara det så gör man det.

Blev det som en slags KBT-terapi, att du mötte din rädsla och överkom den?

– Jag tror att det blev bättre, jag har kommit över det till viss del men jag måste underhålla det där lite.

Du provade armbrytning, vad är det för träningsform egentligen?

– Det är som brottning fast med överkroppen, du får arbeta med konstiga vinklar och med greppstyrka. Men jag har haft problem med min axel, jag har en kronisk skada i axeln som gjorde jävligt ont. Jag la mig på armarna så att de skulle somna, för att smärtan skulle försvinna. Problemet med axeln spökade genom hela säsongen men varje avsnitt kan inte handla om att jag har ont i axeln.

Det mesta verkar ju varit jäkligt tufft och jobbigt, vad har varit roligast då?

– Att få prova nya grejer och möta nya människor, jag tycker att träning är mysigt. Det var mäktigt att ro med Lassi Karonen, han har Sveriges genom tiderna bästa syreupptagningsförmåga. Han fick jag andfådd – det var en fjäder i hatten.

Fick du några nya uppenbarelser under den här säsongen? 

– Att jag kan göra volter i luften och att styrkelyftare är jävligt coola, men det visste jag lite på förhand. De är så jävla starka, jag tycker att jag är någorlunda stark – men de är dubbelt så starka som mig. Det är lika långt till deras styrka som det är mellan min mamma och mig. Deras lår alltså! Jag vill ha tjocka lår – så tjocka att jag inte kan bära vanliga byxor.

 

Erik Lejdelin

Foto: Andreas Kock

* * *

Läs mer!

Daniel Lindström: Så kommer du igång med löpningen i vår 

Stor guide: Så här väljer du skor som passar just dig och din löpstil

Löpargurun Markus Torgeby: ”Jag bodde i en kåta i Jämtland i fyra år”

Annons

Dela (50)
TweetaLaddar