Hoppa till innehåll

Johan Marenius Nordahl om nya säsongen av ”Jägarna”, stenhård träning och Rolf Lassgård

Johan Marenius Nordahl Rolf Lassgård Simon J Berger Lena Endre Jägarna säsong 2 nya
Kristofer Steneberg

8 mars har ”Jägarna” säsong 2 premiär på Cmore. Café tog ett snack med Johan Marenius Nordahl om trollkarlsdrömmar, pulsen när Rolf Lassgård kliver in och varför ”Jägarna” är en så populär historia.

I år är det 25 år sedan filmen Jägarna hade premiär. En film som präglade en generations syn på norrländska tjuvjägare. Historien var inspirerad av ett verkligt fall av organiserad tjuvjakt i Norrbotten. Polisen Erik Bäckström, spelad av Rolf Lassgård, söker sig tillbaka till sina rötter där brodern Leif bor, som spelas av Lennart Jähkel.

För tre år sedan kom tv-serien Jägarna ut och tar vid där filmerna slutade. Den 8 mars har den andra säsongen av Jägarna säsong premiär på C More. Vi tog ett samtal med skådespelaren Johan Marenius Nordahl som spelar nyckelrollen som Erik Bäckströms brorson Peter i serien.

Jägarna, säsong 2 har premiär om några dagar. Hur är det med premiärnerverna?

– Hyfsat i schack ändå! Men vilopulsen ökar lite för varje dag, så är det. Det är faktiskt mer nervöst denna säsongen än förra, främst för att jag tycker om den här säsongen mycket mer. Även om den första också var bra i mina ögon och framförallt viktig eftersom det var min inkörsport i branschen lite. Den betydde mycket, men den här säsongen betyder om möjligt ännu mer. Så jag hoppas verkligen att alla ska tycka om den här säsongen lika mycket som jag gör!

Rolf Lassgård, Lena Endre och Simon J Berger i Jägarna säsong 2.

Du spelar Erik Bäckströms brorson i serien. Hur var det att spela mot Rolf Lassgård?

– Lyxigt, inspirerande och stort! Det är väl tre bra ord för att sammanfatta det. Rolf har alltid varit en stor skådespelare och inspiration i mina ögon, en som liksom har en förmåga att omfatta allt. Att få möta honom första gången var såklart en pulshöjare, men när vi började arbeta tillsammans så blev det, som så mycket annat, helt naturligt. Jag har lärt mig enormt mycket av honom under de här åren och nu två säsongerna. Inte bara skådespelarmässigt, utan nästan främst då vilken ölsort som egentligen är den absolut bästa och även sämsta! Han har också hjälpt mig en hel del genom dubier och frågetecken. Jag är oerhört glad över att få kalla honom både kollega och vän. Det är stort!

Hur såg din erfarenhet ut av Norrland innan inspelningarna?

– Ja, Norrland är stort. Innefattar mycket och många. Jag har fått möjligheten att arbeta mycket norrut de senaste åren. Både på teatern och framför kameran, men innan första säsongen av Jägarna så hade jag enbart varit upptill en gång. För elva år sedan och hälsade på min ingifta släkt och fick en liten smak på det ökända Nivarantaspelen.

Hur förberedde du dig för rollen?

– Jag hade ju ett försprång eftersom jag gjort rollen förut, så vi känner varandra ganska väl. Däremot så har det hänt mycket i Peters liv under de fyra år som är mellan första och andra säsongen och det händer mycket även i säsong 2! Mina förberedelser började egentligen i november 2019, då serien fick grönt ljus. Då fick jag frågan om jag ville träna inför rollen, mer än jag gjorde sist. Så jag började helt enkelt träna med en personlig tränare tre gånger i veckan och gjorde så fram till sommaren, då intensifierades det och vi körde fyra gånger i veckan de sista tre månaderna. Utöver det tränade jag ungefär 5-10 timmar själv från november 2019 till augusti 2020 då vi började filma. Under tiden började pandemin härja och på grund av – eller tack vare – ofrivillig arbetslöshet kunde jag fokusera helt och fullt på träning, kost och andra förberedelser. Jag gjorde en helförändring av min livsstil och jag kände att jag blev både fysiskt och psykiskt mycket starkare. Vilket i sin tur ger mycket gratis till min gestaltning av Peter. Sen såklart mycket manusläsning, en del researcharbete om det som händer i säsongen och mycket diskussioner med manusförfattare och regissörer.

Johan Marenius Nordahl spelar Peter Bäckström i tv-serien Jägarna.

Vilket personlighetsdrag uppskattar du hos en skådiskollega?

– Att vara kollegial, lekfull, öppen och proffsig tror jag. Fyra stycken visserligen, men lika viktiga på något sätt för mig. Jag tror på karma, så att vara kollegial är viktigt för mig. Att se bortom konkurrensen och den tuffa sidan av branschen, att istället tipsa folk om varandra och boosta sin omgivning. Att vara lekfull och öppen inför arbetet och scenerna, för att vi tillsammans kan hitta det där magiska och den där energin som inte riktigt går att ta på. Att ha kul tillsammans och på jobbet. Till sist proffsig, att lyssna på din omgivning och respektera alla och deras sätt att arbeta på. Helt enkelt också göra ditt jobb, din läxa. Summa summarum, att inte glömma bort att det är ett kollektivt arbete. Du kan inte göra det ensam. Det är något som jag vill genomsyrar mitt arbetssätt, men också min tillvaro i livet.

Vilka roller drömmer du om att spela i framtiden?

– Gärna mer humor. Det är en genre jag verkligen skulle vilja utforska mer, för jag tror att jag skulle kunna bidra med åtminstone något lite småkul där!

Vilket är det märkligaste rykte du har hört om dig själv?

– Oj! Ja, om det går några märkliga rykten om mig därute så har dom missat mig helt. Vadå, har du hört något?

Nej men om du är lite kryptisk i den här intervjun kanske det kan så ett frö. Hur är livet under en Jägarnainspelning?

– Ja du, minst sagt speciell sådär år 2020, men vi var faktiskt väldigt förskonade skönt nog! För mig nu säsong två var det extra hårt, jag gick in med allt jag hade. Mer än jag någonsin gjort i något annat i mitt liv. Det var många tunga scener som följde varandra och vi arbetade nästintill dygnet runt ibland. Manusläsning och bearbetning till frukost, lunch och middag. Alltid tillsammans med medskådespelare, regissörer eller manusförfattare. Eller alla på samma gång. En ynnest, men också väldigt slitsamt. Peters resa är mycket svårare och krokigare än förra säsongen, det var inte alltid lätt att hitta rätt. Men tillslut fann jag mina nycklar som öppnade upp och då kunde jag bara vara i situation och jobba. Redan i första avsnittet kommer min första nyckel, nyckeln som öppnar upp dörren till en väg för Peter som inte är den lättaste.

https://www.youtube.com/watch?v=u7KfU4uJQwA

Varför tror du att Jägarna är en så populär historia i Sverige?

– Den innehåller så otroligt mycket, men framförallt tror jag det är att den bygger på relationsdrama – kryddat med spänning, mystik och lite action. Det är relationer människor emellan och liv som ställs på spel, och även ställs mot varandra. Frågan om vad som är rätt och vad som är fel är ständigt närvarande, likaså frågan: Hur långt skulle du gå för att skydda din familj?

Din karaktär Peter Bäckström är polis i serien. Är polis något som lockar i verkliga livet?

– En liten lockelse finns faktiskt, speciellt när vi under förberedelsearbetet med både första och andra säsongen fick en liten försmak. Vi var på Bodens polisstation i researchsyfte och ja, jag skulle ljuga om jag sa att jag inte fick ett litet sug där och då. Också såklart när jag står på inspelningen i uniform och jobbar som om jag faktiskt var polis. Men, jag skulle aldrig kunna göra det otroliga jobb som dom poliser vi har faktiskt gör. Det krävs en speciell typ av människa tror jag, och den är inte jag. Min specialitet är skådespeleri och gestaltning i olika former.

Är det någon scen som var extra jobbig?

– Ja, flera stycken den här säsongen. Av många olika anledningar. Kan inte berätta så mycket utan att spoila, det finns nog minst en eller två riktigt tunga scener i varje avsnitt. Rent spelmässigt då. Alla scener krävde enormt mycket fokus, men några krävde också en sån extrem emotionell urladdning. Vilket var nervöst och svårt, men också befriande. Redan i första avsnittet blir det väldigt tungt för Peter och då per automatik även för mig, det gällde att ha en bra kondition och fysik om jag säger så.

Vad drömde du om att bli som barn?

– Skådespelare faktiskt. Sen jag var ungefär 7, innan dess tror jag att det kanske var trollkarl eller bara att få leka livet ut helt enkelt. Vilket jag på många sätt faktiskt gör! Professionell lekare.

Andra säsongen av ”Jägarna” har premiär på Cmore måndagen den 8 mars samt på TV4 och TV4 Play den 23 mars.

Credits
Foto: Matilda Källström & Oskar Laring:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.