Cafés matskribent Jonas Cramby är aktuell med pinfärska guideboken Stockholm för foodisar. För Café väljer han åtta av Stockholms bästa restauranger. Samtliga restauranger är utdrag från boken som går att köpa här.
Schmaltz Bar och Delicatessen
AW med kompisgänget
Om det funnits några invändningar mot att det är Johan Agrell och Jon Lacotte som startar stans mest intressanta krogar just nu tystnade de antagligen när Schmaltz öppnade i våras. Denna oerhört vackra lilla bar och deli har ritats av ägarna själva och funkar dagtid som ett kafé som kongenialt smälter in i sina Östermalmsomgivningar. Det är inte stekigt, bara klassiskt elegant och kosmopolitiskt coolt samtidigt som det har Babettegängets väldigt samtida fingertoppskänsla när det kommer till mat och dryck. Inspirationen sägs komma från New Yorks judiska delis, även om stämningen kanske är mer sydeuropeiskt slink in-vänlig, där en snabb kaffe lätt blir till en vermouth vilket omärkligt glider över till ett glas vin och en bit terrine, vilket i sin tur leder till en middag vid ett av det lilla ställets få sittplatser.
Nybrogatan 19, Östermalm
Krögartipset: Johan Agrell, Schmaltz
– Operabaren, alla borde äta mer husman. Miljön ger gåshud. Formosa är autentisk asiatisk mat i Stockholm. Fråga efter personalens favoriter. Ett Hem är min tillflyktsort för långluncher.
Bar Agrikultur
Drink med dejten
Bar Agrikultur är restaurangen Agrikulturs lite vildare, kaxigare småsyskon. Där Agrikultur har utvecklats till en duktig fine dining-krog som handlar mycket om nynordisk identitet, viktiga jordbruksfrågor och sådant handlar Bar Agrikultur mer om att bli lite skönt bladig på Gin & tonic. Självklart dock lokalt producerad, småskalig hantverksgin. Lokalen är liten, bara ett 20-tal platser, men med ett läge vid Nytorget som gör uteserveringen perfekt för att sitta och kolla när föräldralediga Söderpappor trillar på sina longboards. Maten skiljer sig också en hel del från sin överpresterande storebrorsa. Här är det enkel, men sublimerad, drinkarmat i smårättsform som gäller. Menyn skiftar, men de brukar alltid ha lite goda charkisar, en bra inlagd gurka med smetana och grillade kycklingspett med bränd grädde som är omöjlig att sluta beställa in fler av. Missa inte heller desserterna som skvallrar om att krögarna inte bara är spännande, progressiva kockar – utan ett par riktiga godisgrisar också.
Skånegatan 79, Södermalm
Krögartipset: Joel Åhlin, Bar Agrikultur
– Jag stillar Japansuget med en plusmeny på Sushi Sho. På Babette känner jag mig alltid välkommen. När jag tröttnar på allt annat äter jag steak frites på Cassi.
Lillebrors Bageri
Kaffe efter shoppingrundan
Ett litet, men väl kuraterat, utbud av bullar och bröd ligger vackert presenterat längs en hemsnickrad trädisk, och precis bakom står bagaren Stefan Berg och stoppar smått maniskt in nya grejer i ugnen. I stället för att gömma bakugnen långt bak i lokalen väljer Lillebror att baka inför öppen ridå och under hela dagen. Det gör att allt känns lite extra nybakt och nästan som att handla bullar vid en sushidisk. Även själva bakverken smakar som om en shokunin är i farten.
Rörstrandsgatan 12, Vasastan
Krögartipset: Stefan Berg, Lillebrors Bageri
– Jag gillar Ambar för den proffsiga och personliga servisen och de väl valda vinerna. Adam/Albin har fantastisk mat med rena smaker och en levande atmosfär.
Ichi
Middag med sambon
När kocken Saori Ichihara från Shibumi teamade upp med bröderna Kvarnefält från Barobao förväntade sig nog de flesta, inklusive mig, att deras nya, gemensamma krog skulle bli någon form av japansk/svensk super-izakaya. Intrycket förstärktes så klart av de japanska noren-skynkena som hängde i dörröppningarna och kakigori-maskinen mitt i rummet. Därför blev det en smärre chock när man tog en tugga av maten och upptäckte att den smakade … dill, smör och näver? Maten kanske såg ut som japanska kaiseki-rätter, men de smakade som att bli mulad med mossa i mulleskolan. Faktum är att Ichi kanske är den krog som tagit det nynordiska köket längst i Stockholm. Förutom att kombinera japansk elegans med nordiska smaker är Ichi också en del av den lilla rörelse som menar att finkrog inte behöver betyda skrytiga ingredienser, stiff stämning och en nota motsvarande en sommarbil. För ungefär en sexhundring får man i stället en avsmakningsmeny som visar att det är personlighet och passion som är den riktiga lyxen.
Timmermansgatan 38 B, Södermalm
Krögartipset: Saori Ichihara, Ichi
– Sushi Sho har kvalitetssushi och hemmakänsla. På Woodstockholm är maten mumsig och stämningen som en svensk izakaya. Jag gillar också Grus Grus goda viner och fina, raka matlagning.
Lennart & Bror
Lunch med småbarnsföräldern
Stämningen i den här lilla familjära köttbutiken är så sympatisk att den hade kunnat ligga i Bullerbyn i stället för på Birger Jarlsgatan. Här kan man köpa med sig samvetsgrant utvalt kött eller en bit korv av allra bästa slag. Man kan också äta en trevlig slaktarmåltid i butiken. Lennart och Bror, som egentligen heter Fritjof Andersson och Rasmus Ek och är gamla gymnasiekompisar, serverar goda hamburgare, reubenmackor och en smaskig hommage till Günters. Vill man lyxa till det finns det även nymald råbiff och en överjävlig steak frites – ja, bara att skriva namnet på denna klassikernas klassiker skickar långa rysningar av vällust längs ryggen på mig. De har även ett trevligt musikquiz en gång i månaden samt spelar jazz på fredagar.
Birger Jarlsgatan 83, Vasastan
Krögartipset: Rasmus Ek, Lennart & Bror
– Agnes har bästa personalen kombinerat med bästa maten och PA & Co har en både internationell och väldigt stockholmsk vibe. Till Günters går vi en gång i veckan för inspiration.
Den Gyldene Freden
Middag med släkten
Det är svårt att tänka sig en mer klassisk krog än Den Gyldene Freden. De har serverat husmanskost sedan 1722, och har en svensk (manlig) kulturpersonlighet blivit lite för berusad och skämt ut sig så är chansen stor att han gjort det just här. Till de gamla stamgästerna räknas Carl Michael Bellman, Evert Taube, Jussi Björling, Slas, Nils Ferlin, Cornelis Vreeswijk och Anders Zorn. Fastigheten ägs av Svenska Akademien som fortfarande äter ärtsoppa här varje torsdag. Ja, det sitter mycket Stockholmshistoria i de vackra gamla stenväggarna. Så mycket, faktiskt, att stockholmarna själva sällan går hit. I stället har restaurangen de senaste åren funkat som ett slags Vasamuseum för kåldolmar, och särskilt sommartid har den nästan helt tagits över av turister. Detta är kanske dock på väg att förändras: I ett försök att lätta upp Den Gyldene Fredens tunga gubbaura (möjligtvis i efterdyningarna av Svenska Akademi-skandalen) har köket tagits över av den unge kocken Filip Fastén från enstjärniga Agrikultur. Det är fortfarande mest husmanskost som gäller men uppdaterad och mycket godare (och dyrare). Förutom klassiker som köttbullar, kålpudding och S.O.S. kan man också få njuta av lite gammalt hederligt matsalsarbete som tranchering och flambering vid bordet samt underbara gamla kitschiga power dining-rätter som biff Wellington, anka à l’orange och pâté en croûte.
Österlånggatan 51, Gamla stan
Krögartipset: Filip Fastén, Den Gyldene Freden
– Jag hänger gärna på Babette för det stökiga glaset nattetid, och när den mörka hösten kommer smyger jag in i baren på Rolfs Kök.
Det Arroganta Svinet
Lunch med jobbet
Stockholms mest kompromisslösa köttkrog ligger varken i city eller på holmarna, utan nås enklast av bilburna Haningebor på väg mellan Biltema och Överskottsbolaget. Vi andra får ta pendeln till Jordbro och sedan promenera en kvart genom ett industriområde om vi vill njuta av Tommy Granströms fine dining med reflexväst och Fristadsbyxa. På Det Arroganta Svinet serveras det bbq nästan precis som i Texas. Lokalen är en gammal verkstadslokal, man använder bara träsmokers, och de rökiga, sönderfallande köttbitarna serveras endast till lunch. Bbq – eller konsten att laga mat medan man är och badar – är dock inte bara en matlagningsmetod, det är en besatthet också. Det har mer gemensamt med, säg, ett audiofilintresse än med att steka upp pannkakor till barnen. När Foo Fighters-sångaren Dave Grohl bröt benet under en konsert i Göteborg spenderade han sjukskrivningen med att lära sig bbq – och blev så biten att han startade cateringfirman Backbeat Bbq. En liknande historia har Tommy. Efter att ha misslyckats med att röka brisket i en klotgrill började han öva i en enorm Myron Mixon-smoker som han hade stående i villaträdgården. Tommy tröttnade på röksmaken långt innan han fick till den perfekt dallrande konsistensen av gubbmage, så köttet gick mest till grannarna. Tommy hann ge bort kött för ungefär 100 000 kronor innan han ansåg sig skicklig nog att öppna Det Arroganta Svinet. Där du nu alltså kan njuta av en bbq med maximalt med passion och minimalt med grönsaker.
Dåntorpsvägen 29, Haninge
Krögartipset: Tommy Granström, Det Arroganta Svinet
– Hantverket och Vassa Eggen eftersom jag gillar kött, tryffel och anklever. Soldaten Svejk eftersom det inte finns någon bättre mat till öl än schnitzel. Dock tycker jag de börjat slappa till sig.
Sushi Sho
Finmiddag med foodisen
Som matskribent är det svårt att återkomma till gamla favoriter. Men hade jag kunnat ha ett stamställe skulle det antagligen ha varit Sushi Sho. Orsaken är dock inte att de serverar Stockholms bästa sushi, vilket alla vet är typ det godaste som finns. Inte heller att de är skickliga nog att ha en Michelinstjärna men stökiga nog att ha kul på eller att de bättre än någon annan lyckats frammana känslan av att faktiskt sitta och äta i Tokyo. Nej, orsaken till att jag tycker att Sushi Sho är Stockholms bästa restaurang är att de bryr sig lite mer än alla andra. Carl Ishizaki med personal är helt enkelt ett gäng sjukliga sushinördar. De åker ständigt pa
researchresor till Japan. De praktiserar hos berömda sushikockar, besöker saképroducenter och risodlare och äter på sushirestauranger så svårbokade att man behöver vara antingen stamgäst eller medlem av yakuzan för att få ett bord. Hela tiden strävar de efter att bli lite bättre, men på rätt sätt. I stället för att bli ännu tjusigare, mer exklusiva och dyrare lär de sig lite mer om saké. I stället för att jaga en andra Michelinstjärna fokuserar de på enkla, handfasta saker som att hitta lite bättre fisk, välja en ännu godare vinäger, packa riset ännu lite lösare, köpa en ny högteknologisk östasiatisk toalett. Ja, det sker hela tiden små, subtila ändringar på Sushi Sho. Det enda som egentligen aldrig förändras är Spotifylistan med gamla 80-talshittar.
Upplandsgatan 45, Vasastan
Krögartipset: Carl Ishizaki, Sushi Sho
– De ställen jag går oftast till är Rolfs Kök som är en ständig klassiker, Arirang är nog det ställe jag ätit lunch på flest gånger, och lediga söndagar blir det ofta Folii och Bar Agrikultur.
Den här artikeln innehåller affiliatelänkar via Apprl. Läs mer om hur Café jobbar med affiliatelänkar här.