Hoppa till innehåll

Jonas Cramby tillbaka som bloggare på Café.se: ”Ett enormt sug”

Jonas Cramby

Matnestor Jonas Cramby har varit Café trogen länge, inte minst genom sina krönikor i Cafés magasin. Nu, efter fem års uppehåll, är han tillbaka med blogg på Café.se. Vi tog ett snack med honom för att stämma av läget.

Goda nyheter för vänner av matrelaterat innehåll på Café: Jonas Cramby har börjat blogga igen. För fem år sedan lade han ner sin blogg på grund av tids- och motivationsbrist men nu är skrivsuget större än på länge. Han hälsar att han kommer att behandla sin blogg lite som en anteckningsbok på nätet, där bloggen ska vara navet i de små projekt han ständigt pysslar med.

Vi tog ett snack med Cramby om det återfunna skrivsuget, svensk matkultur och varför hantverkscider från Fruktstereo är sommarens dryck.

Hallå där Jonas Cramby! Du ska börja blogga på Café.se igen. Vadan detta skrivsug?

– Jag vet inte. Jag bara vaknade en morgon med ett enormt sug efter att börja blogga igen.

Vad kan läsaren förvänta sig av den mycket bloggsugne Jonas Cramby 2019?

– Att starta en blogg år 2019 är kanske inget career move så tänker att den istället kommer vara hundra procent lustdriven. Jag håller ju hela tiden på med små projekt så tänker att bloggen ska få vara ett utlopp för dessa. Ser det lite som en anteckningsbok på nätet. En slags… web log. Har lite svaga planer på att bland annat uppfinna en ny sorts fermenterad alkoholdryck. Varför finns det bara alkoholvarianter på vin, öl, sake och cider egentligen? Det måste gå att göra något nytt där.

Jonas Cramby
Jonas Cramby är tillbaka som bloggare på Café.

Du la ner bloggen 2014, men figurerar alltjämt i vårt magasin och fortsätter släppa dina uppskattade matböcker. Vad har du mer haft för dig sen du var bloggaktiv sist?

– Förutom att skriva egna böcker formger jag och plåtar andras också plus skriver åt tidningar och gör olika sorters gästspel och grejer. Hankar mig helt enkelt fram som diversearbetare i mat- och journalistbusinessen.

Annars då, vad görs mest i Jonas Crambys kök just nu?

– Just nu är jag insnöad på kinamat. Det var min första matkärlek, att kliva in på Restaurang Canton i Skara var en doft att den stora världen. 

Vad vägrar du laga? 

– Sånt där ris som man kokar i en påse. Att inte ens palla hälla av vattnet är bara för slappt, det är matlagning för deprimerade. 

Jonas Cramby
Utöver bloggen skriver Jonas Cramby om mat i Cafés magasin varje månad.

Vad är sämst med svensk matkultur?

– Att vi är så dåliga på att ta till oss andra länders matkulturer. Allt blir standardiserat, svenskifierat och halvfabrikatiserat så fort det passerar svenska gränsen. 

Vad käkar svensken för mycket av?

– Halvfabrikat. 

Du tillbringar uppenbarligen en del tid i köket, men om du någon gång slänger i dig nån skräpmat, vad blir det då?

– Jag älskar skräpmat, tycker det är kul att testa nya wacky grejer, älskar att äta på bensinstationer och närbutiker när jag är ute och reser samt så fort det kommer nya sorters snabbnudlar till den asiatiska butiken måste jag bara prova. Men det är inget jag äter varje dag utan ser det som vuxenversionen av lördagsgodis. Kul ibland men inget att basera hela sin diet på.

Slutligen: vad är sommarens mat?

– För mig: Krabba. Jag planerar att äta obscena mängder krabba.

… Och vilken är sommarens drink?

– Hantverkscider från Fruktstereo. Om man får tag på det vill säga, eftersom systemet är så segt på att plocka upp nya, roliga grejer. Men man får åka till Danmark och shoppa.

Jonas Crambys blogg hittar du här!

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.