Skip to content

Jonas Crambys grillrecept – så gör du Bulgogi Ssäm

Jonas Cramby

Bulgogi är grillat koreanskt nötkött medan ssäm betyder ”vira in” och är vad man kallar att stoppa kött och tillbehör i ett salladsblad, lite som naturens egna superkrispiga tacoskal. En ssäm-middag är nästan alltid en succé så köp en asiatisk bordsgrill för en femhundring på nätet, bulla upp med en massa härliga tillbehör och låt … Continued

Jonas Cramby Bulgogi Ssäm

Bulgogi är grillat koreanskt nötkött medan ssäm betyder ”vira in” och är vad man kallar att stoppa kött och tillbehör i ett salladsblad, lite som naturens egna superkrispiga tacoskal. En ssäm-middag är nästan alltid en succé så köp en asiatisk bordsgrill för en femhundring på nätet, bulla upp med en massa härliga tillbehör och låt sedan dina gäster grilla sitt kött själva, sträcka sig över varandra, stoppa godsaker i salladsblad, dricka blaskig iskall öl och njuta av den perfekta sommarkvällen. Går såklart även att göra på en vanlig klotgrill.

* * *

Ingredienser, 6 personer:
500 gram entrecote
4 vitlöksklyftor
2 salladslökar
3 msk ljus soja
2 msk mirin
1 msk sesamolja
1 tsk svartpeppar
1 tsk sesamfrön

Tillbehör:
kimchi
rundkornigt ris
grönsallad
kim, rostat koreanskt sjögräs med sesamfrön (kan uteslutas)

Ssäm-sås:
2 msk ssämjang, koreansk bönpasta
1 tsk kochujang, koreansk chilisås
1 dl sherryvinäger
2 dl matolja

Ingefärssås:
1 knippe salladslök
1 dl riven färsk ingefära
1.5 dl ljus soja
1 tsk sherryvinäger
1 tsk salt
0.5 dl olja

Så gör du

1. Stoppa köttbiten i frysen i en timme och ta sedan fram din vassaste kniv och skiva köttet så tunt du bara kan och emot köttfibrerna. Rör ihop mirin, sesamolja och soja och finhacka vitlök, salladslök och lägg i köttet i detta. Tillsätt peppar och sesamfrön och låt marinera i kylen över natten.

2. Gör ssämsåsen genom att blanda ssämjang, kochujang, vinäger och matolja. Ssämjang och kochujang hittar du i asiatiska affärer eller väl­sorterade matvarubutiker. Finhacka salladslök, riv ingefära och blanda med soja och vinäger, salt och olja till den andra såsen. Koka ris, värm upp kimchin och fixa till salladsbladen så att allt är redo för den stora grillfesten.

3. När gästerna satt sig, grilla köttet snabbt och på hög värme och låt alla montera sina wraps själva. Grilla lite i taget så att ni under hela middagen har alldeles nygrillat, träkols­doftande kött att stoppa i er. Fortsätt så tills alla rullar hem.

Jonas Cramby

* * *

Läs också!

dude-430x334

Han gjorde en Ironman varje dag – i 50 dagar

tonarsfyllor-start

19 rusdrycker från tonåren som du måste ha vuxit ifrån nu

14 smarta sätt att lura dina gäster att du har ordning i hemmet

14 superenkla knep som får dina favoritkläder att bli som nya

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.