Jonas Crambys bästa recept på tacos – Carnitas tacos

carnitas tacos

Tacos med konfiterat, krispigt fläsk. * * * Carnitas beskrivs ibland som en mexikansk variant av pulled pork – fast egentligen har nog rätten mer gemensamt med den franska konfiteringsmetoden. Det traditionella sättet att tillreda carnitas är nämligen att låta stora bitar gris långsamt puttra i enorma mängder ister i stora koppargrytor över en öppen […]

Publicerad 2015-04-24 19:09 | Uppdaterad 2016-06-28 10:59  | Lästid: 2 minuter | Jonas Cramby
carnitas tacos

Tacos med konfiterat, krispigt fläsk.

* * *

Carnitas beskrivs ibland som en mexikansk variant av pulled pork – fast egentligen har nog rätten mer gemensamt med den franska konfiteringsmetoden. Det traditionella sättet att tillreda carnitas är nämligen att låta stora bitar gris långsamt puttra i enorma mängder ister i stora koppargrytor över en öppen eld. En riktigt bra carnitas kännetecknas därför av kontrasten mellan det lena, saftiga konfiterade köttet och de där knapriga bitarna fläsk som nästan råkat bli friterade. Ooops. Denna hemmavariant av traditionell carnitas är dock något förenklad och innehåller mycket mindre fett men precis lika mycket smak.

Sex personer
1 ½ kg fläskkarré eller fläskbog
1 msk rökt paprika
1 msk anchochilipulver
1 msk salt
2 msk farinsocker
2 apelsiner
6 vitlöksklyftor
2 torkade lagerblad
5 cm canela eller kanelstång
1 gul lök
1 dl ister, mat- eller majsolja

Servera med
Nybakta tortillas
Salsa verde
Chicharonnes
Koriander- och silverlökshack
Limeklyftor

1. Sätt ugnen på 135 grader. Kuba fläskkarrén i ungefär 3 cm stora bitar. Blanda de torra kryddorna och klappa in dem i köttet. Lägg köttet i en liten ugnssäker form så att bitarna ligger tajt. Pressa saften från 1 apelsin över köttet. Skala vitlöken och stoppa klyftorna mellan köttbitarna ihop med
kanelstång, lagerblad och 1 kvartad gul lök. Häll över istern eller oljan. Skiva 1 apelsin med skal tunt och lägg på toppen. Slå in formen i aluminium­folie och ställ in mitt i ugnen ungefär 4 timmar, tills köttet är mört och fint.

2. Ta bort apelsin, citron, lök, lagerblad, kanelstång och släng skiten. Sila av vätskan och häll det i en skål för att svalna en stund medan du ordnar med köttet. Ta två gafflar och finför­dela fläskkarrén så att det blir trådigt och fint. Kom dock ihåg att lämna lite större bitar kött i blandningen, ingen blir glad om det smakar tuggat toalettpapper. Provsmaka en bit och salta lite extra om det behövs. Om du ska ha tacomiddag kan du nu ställa in köttet och stekjuicen i kylen tills det är dags att äta, annars går du direkt till steg 3.

3. Nu är det crunch time! När det har blivit dags att äta sät­ter du på grillfunktionen på ugnen. Häll så mycket av det separerade fettet du tycker verkar anständigt över fläsket och ställ in i ugnen. Låt stå ungefär 10 minuter, ta ut formen, rör runt lite och ställ tillbaka 10 minuter till. Servera omedelbart med tillbehören till höger och glöm inte att stoppa i lite chiciharonnes i din taco. De funkar som en underbart knaprig överraskning.

Jonas Cramby

* * *

Missa inte

Öl på tapp i varje rum – det här hotellet har världens bästa idé

Strandtomt och egen skateboardramp – kolla in det coolaste huset på Hemnet just nu

Här är Facebooks nya drömkontor – kolla in 13 galna bilder

Dela på Facebook
Tweeta