”Julmusiken som du kan spela utan att skämmas”

Whamageddon, butikspersonal som blir galna och psykologer som varnar för ”uppenbart negativa effekter på hjärnan”. Vi pratar julsånger på repeat. Botemedlet är att hitta julsångerna som inte är slöseri med trumhinna.

Kristofer Steneberg  |  Publicerad 2018-12-06 13:43  |  Lästid: < 1 minuter

Enligt Spotify ökade lyssningen av julmusik med 350 procent 2017 och december 2018 ser ut att bli ännu en mörk månad för oss som är någorlunda musikintresserade. Och den totala mättnadskänslan över julmusik sprider sig. “Whamageddon” är ett exempel. Reglerna är enkla: att gå så länge som möjligt utan att höra julklassikern Last Christmas med Wham. Hör du den är du ute. Det här blev viralt i början av december men varade inte så länge eftersom alla åkte ut.
https://open.spotify.com/track/0F2o0i9Qg7lFU9unvIPzvi?si=Z4ox2mr6SwO5cIU-ateOaA
Hemma i mitt hus har treåringen totalt snöat in (ursäkta liknelsen) på Mariah Careys All I Want For Christmas Is You som går varm varje morgon med en tillhörande snurrdans.
https://open.spotify.com/track/0bYg9bo50gSsH3LtXe2SQn?si=XlEWs4NfQ3ejpCQoGEJqsg
Den brittiska psykologen Linda Blair sa nyligen till Sky News att det sannolikt är skadligt att ”hela tiden ägna energi åt att försöka att inte höra det du hör”. Det blir näst intill omöjligt att försöka fokusera på något annat än trallvänliga men sönderspelade jullåtar.
Men om vi ändå vill ha musik som skapar julstämning? Som synkar ihop med doften av glögg, känslan av stressfri långsamhet och att slippa gå ut genom dörren. Café har lösningen. Vi har satt ihop Lill Lindfors och Amanda Bergman. Ron Sexsmith och First Aid Kit. Olle Ljungström och Bon Iver. Reindeer med The Knife eller Winter med Tori Amos. Låtar som mer eller mindre har med december att göra. God jul!
https://open.spotify.com/user/steneberg/playlist/7e5HXQEtU638hmqSGMOKqU?si=tAnuh6juR3CnsTgAIMl4Bg

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 02:45