Hoppa till innehåll

Kalle Zackari Wahlström: ”Klart att vi inte kan förbjuda skolidrotten”

Marlon Appelgren

Soran Ismail sa tidigare i veckan att skolidrotten borde förbjudas. SVT-profilen Kalle Zackari Wahlström håller inte med: ”Vi ska inte lägga ner skolidrotten, utan vi borde göra om den så den passar för alla”.

Tidigare i veckan sa Soran Ismail att han ville förbjuda skolidrott som ämne i skolan, i podcasten TSKNAS. Han sade bland annat att det är en grund för psykisk ohälsa och mobbning för många.

– Det är sjukt att vi har idrott i skolan. Det ska vara förbjudet med idrott som ämne i skolan, om inte alla som har det, då har det sista lektionen, så man kan gå hem och duscha. Det är helt sinnessjukt att tvinga barn att vara nakna med varandra, säger Ismail i podcasten.

Nu svarar Kalle Zackari Wahlström, som tidigare varit engagerad i ämnet i och med programmet Gympaläraren på Svt där han försökte få barn att idrotta mer, och håller delvis med om att det finns problem med skolidrotten.

– Jag tycker inte att det är ett bra förslag. Vi ska inte lägga ner skolidrotten, utan vi borde göra om den så den passar för alla, säger han till Expressen.

Han tycker istället att det borde vara mer fysisk aktivitet i skolan:

– Det verkar ju som att det är bra för barnen att röra sig varje dag, så det tycker jag. Men det behöver inte se ut som det gör i dag, utan man kan göra det på ett annat sätt. Barnen kan få gymma på eget bevåg, eller att skolan erbjuder möjlighet till massa fysisk aktivitet, säger han.

Han utvecklar sedan sitt resonemang om varför idrotten inte borde förbjudas:

– Det är klart att vi inte kan göra det. Det är ofta de barnen som behöver idrotten allra mest som känner så här. Som inte sportar på fritiden och inte är vana vid omklädningsrumsituationen och som har dåligt självförtroende när det gäller fysisk aktivitet. Så det är de barnen vi måste hjälpa och jobba ännu mer för att ingen ska känna så här, säger han.

Kalle har tidigare pratat med Café om skolidrott och hur man kan göra för att fler ska tycka om ämnet som delade klassen >

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.