Annons
Annons

kalle2

Kalle Zackari Wahlström är tillbaka i tv-rutan med sitt nya program Träna med Kalle där han hjälper människor att komma igång med träningen. I första avsnittet får vi följa taxiföraren Seppo som inte tränat sedan 80-talet och vill komma igång med sin träning igen.

* * *

Du tycker att träning är det roligaste som finns, tyckte Seppo om träning lika mycket som du? 

Annons

– Seppo har tyckt om träning väldigt mycket och tidigare sprungit maraton och åkt Vasaloppet. Men sen hände något, han blev av med intresset och har haft svårt att hitta tillbaka. Jag hjälpte honom att komma tillbaka till träningen och sen vet inte jag om han tycker om samma typ av träning som jag, men min entusiasm smittade av sig en del på honom.

Seppo hade inte tränat sedan 80-talet, vad fick honom att vara med i programmet?

– Jag tror det var en längtan efter att få komma igång och få röra på sig igen. För många människor är det så att de antingen tränar eller så tänker de att de borde träna. Ens problem med träning kan också visa sig på andra sätt i livet. För till exempel Seppo var det så att han gick runt och väntade på att något skulle hända för att han skulle komma igång med träningen. Så var det också med hans hem där det inte hände så mycket utan bland annat fanns tomburkar som varit där i flera år och som han tänkt gå och panta med sina barnbarn. Det är en jättefin tanke men det hände aldrig utan burkarna stod kvar och gav ångest.

Förutom tomburkarna hade Seppo även flera träningsmaskiner som inte användes, hur vanligt är det?

– Det är nog inte så vanligt att man som Seppo har två roddmaskiner hemma som inte används. Men den där känslan och tanken av att man köper något som ska få igång träningen åt en är nog vanlig. Till exempel tänker människor att om de handlar ett par nya och fina springskor så kommer de att springa hela tiden, men det där löser inte problemet och är inte hållbart i längden. Efter ett tag är skorna inte lika nya och fina och då slutar man med träningen.

kalleuppe

Seppo jobbar som taxiförare, hur påverkar ett stillasittande yrke ens hälsa?

– Det är jättedåligt att sitta still mycket. Sedan påverkade tiderna som Seppo jobbade hans träning och hälsa. Han fick inte tid till träning, hade svårt att få i sig vettig mat när han satt i bilen och ibland blev det svårare att få igång träningen eftersom han jobbade natt och sov på dagen.

Hur mycket fick du peppa Seppo för att komma igång med sin träning?

– Under programmet tänkte jag att det skulle bli ganska lätt att få igång deltagarna och deras träning eftersom det är tv-program och människor vill inte fuska eller skippa övningarna när de blir filmade. Jag trodde nästan att de medverkande skulle vara för duktiga, men så blev det inte. Istället försökte Seppo och flera andra av deltagarna krångla sig ur eller ändra på träningen på olika sätt. Så jag fick peppa Seppo och de andra deltagarna rätt mycket. 

Tyckte Seppo om träning lika mycket som du efter er tid tillsammans?

– Jag skulle säga att min glädje och energi för träning smittade av sig på Seppo och de andra deltagarna. Tillsammans lyckades vi komma igång med deras träning och det kommer de att ha med sig resten av livet. De insåg att träning is a gift that keep on giving!

 

Tv-serien Träna med Kalle har premiär 30 september på SVT och SVT Play.

Tobias Skagerström

Annons

Dela (33)
TweetaLaddar