Annons
Annons

daniel-lindstrom-jogging-3

Marken är äntligen bar, temperaturen stiger och endorfinerna flödar i kroppen – perfekt för dig som vill knyta på skorna och dra ut och löpa! Men är man ovan eller har hamnat i dålig form kan det vara svårt att få rätt flyt i början. Cafés Daniel Lindström guidar dig till bästa sättet att få igång löpningen.

* * *

Annons

Spring med en kompis!

jogging-gang

– Det är enklare att ta sig iväg om man är fler, har man bokat in att man ses klockan 18 så ser man ju till att man dyker upp! Plus att det är väldigt kul. Många tror att man inte kan prata under löpningen, men det stämmer inte alls. Det är en väldigt trevlig form av umgänge, många av de kompisar jag springer med har blivit mina närmaste vänner.

Gilla Cafe.se på Facebook

 

Tänk inte på resultat i början

Stopwatch2

– Strunta i resultat och frekvens i början. Det viktigaste är att du kommer igång med löpningen, det är bra att vara ute i minst 45 minuter – 1 timme. Du bygger upp en kondition överraskande fort, och när du känner dig lugn med det kan du sätta upp mål. Kanske bestämmer du dig för att sätta fem kilometer nästa gång, och på sikt klara av en mil. En bra motivation är att boka in sig på ett lopp, då finns det ingen återvändo!

 

Köp rätt skor

daniel-lindstrom-skor-2

– Se till att du har rätt utrustning på fötterna. När du ska göra en seriös ansats att börja löpa, gå till till exempel Löplabbet och testa vilka som funkar bäst. Fråga i butiken, annars riskerar du att få helt fel sko. Just nu finns det många ”barfotaskor”, men de kanske inte alls funkar för en nybörjare på 90 kilo. För ett bra par löpskor får du betala kring 1500 kronor.

 

Bär plagg som andas

daniel-lindstrom-joggning-1

– Gamla bomullskläder är inte bra att springa i. Du blir blöt och nedkyld när du sprungit en bit. Satsa på tights eller shorts och en bra undertröja. H&M:s sportkollektion har löpkläder till ett väldigt bra pris!

 

Använd pepp-appar

daniel-lindstrom-joggning-app

– Appar som Nike+ hjälper dig lite på samma sätt som en coach, och du kan dessutom dela dina resultat och komma i kontakt med andra löpare. Det kan verka tjatigt, men allt som peppar dig är så jävla härligt. Plus att du får statistik om dina resultat, vilket är till stor hjälp.

 

Miljön spelar roll

miljo

– Det är jättebra att hitta ett spår som går i en miljö du tycker om. Det kan vara härligt att blanda skog med urbana miljöer, och inte till exempel bara springa på asfalt. Jag själv har blivit en riktig naturromantiker.

 

Drick mycket vatten

vatten

– På våren kanske det inte är jättevarmt ute, men det är ändå viktigt att dricka mycket innan du springer, och även äta något litet. Ha gärna med dig en flaska under löpturen också – under sommaren är detta en förutsättning.

 

Lyssna på kroppen

daniel-lindstrom-jogging-stretch

– Stretcha ordentligt, känn efter hur det känns i knä och vader. Ta inte för lätt på din kropps signaler, återhämta dig mellan varven.

 

Berättat för Jonatan Loxdal

Foto: Magnus Ragnvid, Daniel Lindström via Instagram.

* * *

Läs mer!

Stor guide: Så här väljer du skor som passar just dig och din löpstil

Löpargurun Markus Torgeby: ”Jag bodde i en kåta i Jämtland i fyra år”

Vintertrail, fjällorientering och 30-timmarslöpning – vi listar Sveriges 10 roligaste äventyr

 

Annons

Dela (24)
Tweeta

Annons


Laddar