Hoppa till innehåll

Listan över kändisarna som tjänar bäst i världen

Kanye West, Kylie Jenner och Roger Federer
Jonas Fiskáare

Kylie Jenner toppar överlägset affärstidningen Forbes årliga lista över de bäst betalda kändisarna i världen.

Årligen publicerar den amerikanska affärstidningen Forbes listor som på olika sätt ger en inblick i hur välståndet och de monetära resurserna är fördelade på vår kära planet. Nu är tidningen aktuell med sin summering över de 100 bäst betalda kändisarna i världen – en lista som å ena sidan väcker vrede och misstro mot hur orättvis världen alltjämt är, men som samtidigt också väcker fascination över hur snuskigt mycket pengar vissa celebriteter faktiskt håvar in varje år.

Pandemiåret har förvisso slagit hårt även mot kändisarna. Jämfört med föregående år har deras sammanräknande egendom minskat med hela 200 miljoner dollar (ca 1,65 miljarder kronor) till följd av inställda filminspelningar, konserter och nedstängda arenor. Men för somliga märks nedgången knappast. Allra bäst har det gått för Kylie Jenner som toppar listan efter att ha dragit in svindlande en halv miljard dollar under pandemiåret på sitt sminkmärke. Tvåa på listan hamnar Kanye West, mycket tack vare dealen med Adidas och hans Yeezy sneakers. Totalt drog han in runt 1,4 miljarder kronor under året. En hyfsat bra utdelning får man konstatera.

Resten av listan är späckad av välbekanta ansikten från alla olika grenar av underhållningsindustrin, allt från idrottsstjärnor, artister, skådisar, programledare, podcastmakare till kändiskockar. Häng med när Café går igenom topp 20-listan över de bäst betalda kändisarna i världen 2020. Hela listan kan du läsa här.

1. Kylie Jenner

Pengar intjänade: 590 miljoner dollar (4,87 miljarder sek)

Hur: Samtidigt som den mest framgångsrika medlemmen av Jenner/Kardashian-klanen fortfarande drar in bra cash på sin reality-tv, är det hennes egna sminkmärke och försäljning av 51% av aktierna till Coty i januari, som hon kan tacka för att hon toppar listan.

2. Kanye West

Pengar intjänade: 170 miljoner dollar (1,4 miljarder sek)

Hur: Kanye har haft ett bra år som toppades (eller djupdök) med en presidentkandidatur. Musikenvärldens bäst betalda man har dock främst samarbetet med Adidas att tack för att han ligger på listan.

3. Roger Federer

Roger Federer i vit Uniqlo-piké.

Pengar intjänade: 106,3 miljoner dollar (879 miljoner sek)

Hur: En av tennissporten (eller kanske den) största genom tiderna fick tävlingssäsongen grusad av skador. Men genom lukrativa sponsoravtal gör att han det här året ändå är idrottsvärldens bäst betalda person.

4. Cristiano Ronaldo

Pengar intjänade: 105 miljoner dollar (867 miljoner sek)

Hur: Trots flytten till Juventus från Real Madrid som innebar ett rejält lönetapp är CR7 lyckligt lottad med en rad fördelaktiga sponsoravtal, vilket gör att han hamnar strax för sin argentinske ärkefiende.

5. Lionel Messi

Pengar intjänade: 104 miljoner dollar (859 miljoner sek)

Hur: Genom ett av de största kontrakten inom fotbollsvärlden just nu och flera samarbeten med jättar som Adidas, Gatorade, Huawei, Mastercard och Pepsi, hamnar Messi inte långt bakom Ronaldo i racet om fotbollsvärldens bäst betalda spelare.

6. Tyler Perry

Pengar intjänade: 97 miljoner dollar (801 miljoner sek)

Hur: Filmbranschens bäst avlönade person äger ensam 100 procent flera av sina tv- och filmproduktioner. Ofta skriver och regisserar han projekten också själv. Den mest framgångsrika av dessa, Madea-franchisen, har generat mer än 660 miljoner dollar på kontot.

7. Neymar Jr.

Neymar

Pengar intjänade: 97 miljoner dollar (801 miljoner sek)

Hur: I egenskap som affischnamn för en av världens rikaste (stödd med oljepengar såklart) fotbollsklubbar Paris Saint Germaine, är Neymar den fotbollslirare på planeten med fetast lönekontrakt. En deal som innebär 350 miljoner US dollar över fem år.

8. Howard Stern

Pengar intjänade: 90 miljoner dollar (743,5 miljoner sek)

Hur: Stern är alltjämt världens högst avlönande radiovärd tack vare en osannolikt schysst deal med den digitala radiostation Sirius XM.

9. LeBron James

Pengar intjänade: 88,2 miljoner dollar (728,6 miljarder sek)

Hur: Häromdagen signade Milwaukee Buckets grekiska stjärnskott Giannis Antetokounmpo med ett så kallat ”supermax-kontrakt” vilket gör honom till basketsportens bäst betalda. Men LeBron är inte långt ifrån och tack vare sin kommersiella superkraft, med lukrativa samarbeten med företag som Nike, Coca-Cola, Beats och AT&T, är han alltjämt sporten bäst betalda.

10. Dwayne Johnson

Pengar intjänade: 87,5 miljoner dollar (722, 8 miljoner sek)

Hur: ”The Rock” är den högst betalda skådisen i Hollywood, mycket tack vare sin roll i Netflix-rullen Red Notice. En film som resulterade i en lönecheck på 23,5 miljoner dollar (drygt 194 miljoner sek) som tack för besväret.

Plats 11-20

11. Rush Limbaugh

Pengar intjänade: 85 miljoner dollar

12. Ellen DeGeneres

Pengar intjänade: 84 miljoner dollar

13. Bill Simmons

Pengar intjänade: $82.5 miljoner

14. Elton John

Pengar intjänade: 81 miljoner dollar

15. James Patterson

Pengar intjänade: 80 miljoner dollar

16. Stephen Curry

Pengar intjänade: 74.4 miljoner dollar

17. Ariana Grande

Pengar intjänade: 72 miljoner dollar

18. Ryan Reynolds

Earnings: 71.5 miljoner dollar

19. Gordon Ramsay

Pengar intjänade: $70 miljoner

20. The Jonas Brothers

Pengar intjänade: 68.5 miljoner dollar

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.