Annons

Ingen har missat vem som stjäl showen i årets upplaga av Så mycket bättre: Ken Ring. I Café #12/2013 (ute 19 november) berättar han om sin resa från skandalrappare till folkkär tv-stjärna i en avslöjande intervju med Fredrik Strage. Men redan 2009 visade vi en helt ny sida av svensk hiphops briljanta bråkstake: bland präster, gangsters och gatubarn i Kenya. Läs hela reportaget här – för första gången på webben. Text: Fredrik Strage. Foto: Peter Cederling. (Bilden: Ken med vännen och guiden N’Dolo.)

* * *

Klockan är 05.30 men Ken Ring är pigg. Han skjuter bagagevagnen framför sig på Arlanda och trallar på en låt av sydstatsrapparen Rich Boy: ”I just bought a Cadillac! Throw some d’s on that bitch!” Ken och hans nioåriga dotter Rebecca har just blivit skjutsade till flygplatsen av hans turné-dj som äger en bländvit Cadillac – ett vrålåk som Ken fotograferat och kommer att visa sina fattiga polare nere i Kenya med orden ”this is my ride”. Han kisar mot en monitor i taket och tar på sig ett par glasögon som åker av så fort han hittat rätt flight.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

– Jag ser fett dåligt men det funkar inte att ha brillor. Jag vill inte losa min street cred, säger han.

I väntan på flyget till Heathrow, där vi ska byta plan, äter Ken en frukost bestående av semla och starköl. Rebecca får ett wienerbröd och en serietidning. Hennes guldlockiga hårsvall blev rufsigt när hon sov i bilen så Ken sätter upp det i två tofsar.

Han talar om marken som han köpt söder om kuststaden Mombasa och huset han tänker bygga där. Efter en stund blir han avbruten av en tonårskille i keps som vill bli fotograferad tillsammans med honom. Ken säger att det är lugnt, lägger armen om sitt lyckliga fan och ger kameran en stöddig blick. ”Han gillar dig”, inflikar tonårskillens mamma.

På Heathrow är det i stället Kens dotter som får beundrare. Två äldre flygvärdinnor börjar – utan att fråga om lov – att klappa hennes hårtofsar och kuttra: ”Oh, she’s so cute!” Rebecca ser måttligt road ut. Ken säger att tanterna var ännu jobbigare mot honom på 80-talet när mulattbarn var sällsynta i Sverige. Han har förberett Rebecca på att det kommer att kännas lite konstigt i Kenya eftersom alla har mörkare hud. Där betraktas Ken som ljushyad, ”muzungu”, vilket han en gång döpte en vit pitbull till hemma i Hässelby.

– Titta efter ett ställe där det sitter en massa svarta. Där går planet, säger han till Rebecca när de letar efter gaten.

Passagerarna som ska till Nairobi ser dock ganska bleka ut.

– Konstigt, säger Ken. Bara vitingar och diplomatnegrer. Jag trodde att alla skulle vara weedrökande slummare. Så var det förra gången jag åkte till Kenya. Det kändes så, i alla fall, men kanske berodde på att jag var på värsta gettoglorifierande humöret och ville att alla skulle vara weedrökande slummare.

När vi satt oss på planet bläddrar Ken i British Airways tidning och garvar åt att den heter High Life (”det är ju precis som High Times som bara handlar om weed”). Han går igenom filmguiden med Rebecca och frågar om hon vill se Ice age, Harry Potter eller dansfilmen Honey som han laddat ner till sin laptop.

– Jessica Alba är med i den. Hon lär en massa kids i gettot att dansa.

– Jag vill titta på High school musical 3, säger Rebecca.

– Men du har ju redan sett den så många gånger. Vill du inte se en ny film?

– Nä, säger Rebecca och fäller tillbaka sin stol.

– Please put your seats in their upright position, meddelar en röst i högtalarna.

– Rebecca, du måste fälla upp din stol, säger Ken.

– Varför det?

– För att alla inte kan luta sig bakåt när vi lyfter, förklarar Ken. Då blir planet baktungt och flyger upp, upp och ut i rymden.

– Är det verkligen så? undrar Rebecca.

– Absolut, säger Ken. Nu känner jag doften av Afrika! Fatta att vi är på väg! I just bought a Cadillac! Throw some d’s on that bitch!

1 2 3 4 5 6

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar