Klädpriserna kan öka med 20 procent i höst

En bild på ett bomullsträd och en bild på t-shirts

Höga priser på bomull och ökade fraktkostnader gör att klädpriserna kan komma att öka kraftigt i höst, rapporterar Ekot.

Robin Åberg | Foto: Getty  |  Publicerad 2022-05-17 15:10  |  Lästid: < 1 minuter

Branschorganisationen för Sveriges textil- och modeföretag, Teko, och Svensk handel stil befarar att klädpriserna kan öka kraftigt till hösten. Framförallt handlar det om kläder gjorda av bomull.

”Jag skulle säga mellan 10-20 procent högre pris på plagg som innehåller hundra procent bomull”, säger Charlotte Nordén, ordförande på Svensk handel stil till Ekot.

Från september förra året tills nu har priset på bomull stigit med ungefär 40 procent och det är flera faktorer som ligger bakom prisökningen. Dåligt väder för bomullsodling, ökade fraktkostnader, höjda bränsle- och energikostnader samt leveransproblem som följd av pandemi, nedstängningar och kriget i Ukraina är samtliga faktorer som påverkat branschen.

Charlotte Nordén tror även att detta kommer att påverka alla typer av kläder men att det gäller för branschen att hitta en balans i hur höga priser man kan sätta mot konsumenter, där kan leverantörer och försäljare komma att tvingas sänka sina marginaler.

Bomullsplockare i Kina. Foto: Getty

Cecilia Tall, generalsekreterare på Teko tror även hon att priserna kan komma att öka med mellan femton och tjugo procent i höst.

”Redan under sista kvartalet förra året såg vi en nästan tiodubbling av kostnaden av transporter från Asien. Vi har svårt att få tag på material och det är högre energipriser i Europa. Så det är klart att det kan komma att leda till att vi får dyrare kläder i höst”, säger Tall till Ekot.

Dela på Facebook
Tweeta