Hoppa till innehåll

12 bästa onlinebutikerna för second hand- och vintage-shopping

Vintagekillar
Markus Aamisepp

Café listar 12 av nätets bästa onlinebutiker för dig som vill second hand-shoppa hemifrån.

Second hand-trenden är antagligen det bästa som hänt sedan Marlon Brandos underkäke bestämde sig för att unna sin ägare en Oscar för bästa manliga huvudroll i Gudfadern (1972). Det är trendigt, miljövänligt och ett toppenval för alla oss som inte kan äntra fräsiga franska modehus och köpa en handfull plagg utan att ruinera bankontot för flera generationer fram. Nej, att välja och plocka på diverse vintage- och second hand-affärer kan du göra med gott samvete och ofta även lämna med gott lynne då du förhoppningsvis även har pengar över att att ta en kaffe efteråt.

Men när Tegnell och hans följe (även kallat Folkhälsomyndigheten) rekommenderar att hålla avstånd till människor inomhus som utomhus är det bäst att försöka beställa hem vår- och sommarmundering via nätet istället. Och nej – det betyder inte att du är fast i att köpa färska och inplastade plagg från tyska och brittiska mastodont-basarer som Zalando och Asos. Det finns faktiskt rätt många online-vintage-butiker där du kan stocka plagg efter plagg i den metaforiska online-kundvagnen för ungefär samma peng som i de fysiska second-hand-affärerna.

Med det sagt har Café samlat ihop 12 av de bästa second hand- och vintage-butikerna online så du kan fortsätta med vintage-botaniserandet även i smittotider.

Vintage shopping
Foto: Getty

Bästa second hand-butikerna online:

1. Vestiaire Collective

Med fokus på premium-mode i form av exempelvis snitsiga Acne-rockar och sci-fi-inspirerade Off-White-sneakers har hemsidan Vestiaire Collective märkeskläder för både dam och herr. Här kan du fynda allt från begagnade Louis Vuitton-väskor och Mulberryjackor till plagg från billigare modemärken som Filippa K och H&Ms studiokollektioner. Sajten fylls på med ungefär 25 000 produkter varje vecka.

2. Sellpy

På svenska den svenska second hand-onlinebutiken Sellpy kan du både sälja och köpa begagnade kläder. Du som vill bli av med plagg eller accessoarer beställer hem en påse som du fyller vilken Sellpy sedan hämtar och säljer åt dig. Visst kan du tjäna mer på att sälja gammal mundering på andra sätt, men det kan vara skönt att låta någon annan göra grovgörat åt dig. Är du sugen på att plocka och välja bland cirka 450 000 varor kan du här hitta kläder, prylar, skor och accessoarer från många eminenta varumärken. Många svenska influencers har även sina onlinebutiker här, däribland Andreas Wijk, Viktor Frisk och Benjamin Ingrosso.

3. Tradera

Jajjebums. Tradera är ett självklart val för second hand-shopping då det är en av Sveriges största marknadsplatser för begagnade kläder och prylar. Inledningsvis var det enbart en auktionssajt men idag har det även blommat ut till en e-handelsplats där du kan shoppa kläder både genom auktion och till fast pris.

4. Vinokilo

Vinokilo är en av världens ledande second hand-basarer och har samlat ihop samt tagit snygga bilder på vintage-plagg för både herr och dam, vilket väcker shoppingsukten till liv på riktigt. Här hittar du allt som oftast kläder från märken som The North Face, Adidas och andra fräsiga old school-märken. Det är också tacksamt att de har fri frakt i hela EU när du köper kläder för över 65 euro.

5. Afound

Afound är en marknadsplats som erbjuder deals varje dag utan att producera nya material. Här kan du hitta mode, accessoarer, skor, inredning och livsstilsprodukter till rabatterade priser för dam, herr och barn. Hemsidan har också en second hand- och vintagedel med (allt som oftast) semi-lyx-märken som Filippa K, Kenzo och J.Lindeberg.

6. Blocket

Kanske det mest svenska vi har? Blocket har nästan fem miljoner besökare varje vecka och cirka 70 procent av landets befolkning har någon gång shoppat eller sålt produkter där. Därför har Blocket en självklar och given plats på den här listan. Här hittar du, ja, allt som går att definiera som begagnat.

7. Affordable Luxury

En av Skandinaviens största aktörer inom vintage med fokus på väskor och accessoarer från kända märken som Hermés, Balenciaga och Mulberry. Vill du känna på produkterna innan du köper dem har företaget ett showroom i Sturegallerian samt ett på Fridhemsplan i Stockholm.

8. Grailed

Grailed är en hemsida där du kan sälja och köpa begagnade street wear- och vintagekläder från de mer pepprade modehusen i världen. Bland märkena finns Supreme, Nike, Palace Raf Simons, Helmut Lang, och Number (N)ine. Vill du doppa tårna i high end-modevärlden utan att behöva punga ut en månadslön på en jacka från exempelvis A.P.C är hemsidan en habil marknadsplats att hitta diverse kap.

9. StockX

StockX är världens första ”aktiemarknad” för kläder, accessoarer, sneakers och samlarprylar där du som säljare kan placera en prisförfrågan och som köpare buda på nya eller begagnade varor. När budet från köparen och prisförfrågan av säljaren möts sker transaktionen automatiskt och plagget skickas direkt till brevlådan. Hemsidan har dock allt som oftast dyra och sällsynta designerplagg som kräver en tämligen mer liberal plånbok.

10. Secondhand.se

Erikshjälpens alldeles egna onlinebutik för second hand-produkter. Liksom i fysisk butik hittar du här begagnade kläder för dam, herr och barn samt möbler och inredningsdetaljer. Här kan du även handla med extra gott samvete då vinsten går till bistånd och sociala insatser för barn och familjer som lever i utsatthet världen över.

11. Trendsales

Danska Trendsales har kommit att bli en av Skandinaviens största second hand-butiker där du kan hitta kläder och accessoarer för dam, herr och barn från varumärken som Supreme, Valentino och Acne. Sajten passar även dig som gillar att fynda billig inredning, böcker och elektronik.

12. Used By

En marknadsplats för försäljning av märkesvaror inom mode, hem- och inredning samt barnprodukter. Här kan vem som helst lägga upp en annons och för den som vill kan skänka vinsten för sålda produkter till välgörenhet. Flera kända profiler har onlinebutiker här, däribland Alex Schulman, Paul Edwards och Carina Berg.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.