Varför går så många hockeyklubbor sönder egentligen?
– Om man går tillbaka till träklubbseran innan kompositen kom så var förbrukningen högre. Att det gick cirka 70-90 klubbor per spelare och säsong var inga konstigheter. Skillnaden är att man idag ser direkt när en hockeyklubba går sönder. Träklubban blev istället lite svampig och träkärnan kunde bli vriden. Den klubban ställdes bara in i båset medan man idag ser skottsekvensen och en klubba som direkt går sönder. Det blir mer tydligt, säger Richard Johansson, Product Manager Sticks på Reebok CCM.
Det är ju många klubbor som går sönder varje säsong. För ni statistik över hur många det är?
– Nej, men de sju SHL-föreningar vi samarbetar med gör det. Jag skulle säga att det är väldigt jämnt mellan de olika klubbarna, cirka 30-40 klubbor per spelare och säsong.
Varför använder man sig av kolfiber och komposit? Är det verkligen det bästa?
– Man gör klubban i ett kolfiberkompositmaterial vilket gör att klubban blir väldigt lätt och samtidigt kan man få ut prestanda ur den. Flexet i klubban gör att man får den här ”trampolin/pilpåge-effekten” (se nedan), klubban gör jobbet och man får ett hårdare skott. Det kan hända att man får en slashing eller ett skridskoskär på klubban som gör att klubban vid skottsekvensen går sönder.
– Glasfiber är en billigare produkt att producera men klubban blir tyngre. Den klubban har inte samma prestanda men den håller lite bättre. Men ingen i SHL spelar med något annat än kolfiber och komposit, däremot fungerar glasfiber bra i ungdomshockey.
Det är 2016, borde man inte ha ett material som håller nu?
– Det fanns en gång en aluminumklubba som var hållbar men den gjorde skada på annat sätt istället. Komposit och kolfiber är här för att stanna, men man får utveckla teknologier för att hitta en hållbar konstruktion. Vi jobbar just nu med Bomber Technology, ett material som sitter i kanten på skaftet och som tar smällen bättre. Det tål fler slag mot klubban.
Hur många matcher kan man tänka sig att en klubba ska hålla?
– Det är väldigt olika, från en match till en hel säsong. När Carl Söderberg spelade i Linköping tog han en ny klubba inför varje match och lindade om. Han hade det som en ritual, men inte för att han tog sönder klubborna. Föreningen skickade sedan ner klubborna till juniorerna så de kom till användning ändå. Jag tror han låg på runt 100 klubbor per år.
Vad är på gång härnäst i utvecklingen hos er?
– Vi har en ny klubba, RBZ Revolution, som är det första bladet med en metallplatta i – en så kallad Faceplate. De andra klubborna har en kärna av skum i bladet medan denna består av luft och metall. Metallplattan gör att all kraft går ut i pucken mot målet istället för att en del ska absorberas av bladet.
Mer hockey!
Djurgårdsmålvakten listar spelarna med de 5 farligaste skotten i SHL
Henrik Lundqvist trycker till brorsan efter petningen: ”Viktigt med tydliga roller”