Hoppa till innehåll

Kodjo Akolor om framtiden och huvudrollen i ”Familjeunderhållning”

Två bilder på Kodjo Akolor

I 13 år har han lett ”Morgonpasset i P3”. Nu ska Kodjo gå vidare, men vad ska han göra istället? Café ringde upp radioprofilen för att ta reda på det.

Sedan 2009 har Kodjo Akolor gjort morgonpigga sällskap i P3s dagliga program Morgonpasset i P3. I veckan meddelade Kodjo i direktsändning att detta blir hans sista år på P3 och nu ska han bli, ja vadå? Allt möjligt tydligen.

Till att börja med kommer Kodjo under Göteborgs filmfestival nästa att vecka synas i kortfilmen Familjeunderhållning. Filmen baseras på regissören Johanna Ställbergs verkliga upplevelser från ett event arrangerat av ett stort svenskt spelföretag på ett charterhotell på Mallorca. Filmen beskrivs som ”en chartersatir som skruvar på wokekulturen och nyper till där det verkligen känns”.

Kodjo Akolor spelar underhållaren Totte som på vad som skulle vara en ABBA-kväll lockar publiken till att sjunga gospel genom att de ska leka slavar på ett stekhett bomullsfält. Där uppstår ett moraliskt dilemma, sjunger man med eller inte?

– Jag skulle nog bara sakta backat ur rummet Jag diskuterade det också med min kusin som sa att han inte skulle sjunga med eftersom det inte är en del av vår kultur. Våra föräldrar är från Ghana så vi har ingen negro spiritual-bakgrund, vi har ingen gospel. Det är något som jag själv inte reflekterat över. Filmen gör att man landar i självreflektion, säger Kodjo.

Kodjo och Johanna Ställberg. Foto: Annelie Nygårds

Hur fick du rollen?

– De hörde av sig och frågade om jag ville vara med och efter att ha läst manuset kände jag hur det kröp i hela kroppen på mig. Då bestämde jag mig för att vi kör.

Det beskrivs som en twist på wokekulturen, vad menas med det egentligen?

– Jag ser det som ett effektivt sätt att lyfta en diskussion. Det är situationen som är det viktiga i det här. Var går gränsen för vad som är okej eller inte? Framförallt vill vi skapa en obekväm situation så tittaren kan fråga sig själv: Skulle jag sagt ifrån, eller skulle jag hakat på och sen berättat för mina kompisar hur fucked up det var?

Johanna Ställberg baserar filmen på en verklig händelse, du är ju precis som Totte underhållare och har gjort dina företagsgig. Vilka är de värsta tillställningarna?

– De värsta är de fullaste tillställningarna, då går man hem och gråter i duschen för man känner att man sålt sig själv. Då borde man bara gå och säga ”ta era pengar, jag är mer värd än det här”.

Det blir premiär på Göteborgs filmfestival, det är din första huvudroll och första röda matta. Har du fixat en outfit värdig en filmstjärna?

– Ska man ha det?

Du måste man väl?

– Jag är fortfarande på Sveriges Radio så på sin höjd blir det kläder från ett varuhus de flesta människor handlar på.

Är det skådespelandet du satsar på efter Morgonpasset?

– Jag är öppen för precis vad som helst. Jag skulle älska att skådespela mer men också vara mer bakom kameran. Jag har kastat loss och får se vad jag landar.

Du ska inte starta podcast som alla andra?

– Det lämnar jag osagt.

Okej behåll dina hemligheter. En sista klassisk skådespelarfråga: har du någon drömroll?

– Martin Luther King, det skulle vara skithäftigt. Då får jag gå upp några kilo och sen på den röda mattan kommer jag ha på mig en kostym från ett större franskt modehus.

Familjeunderhållning visas lörd 29/1, mån 31/1 och lör 5/2 på Haga 1 & 2 i Göteborg.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.