Anastasios Soulis om huvudrollen i första svenska Netflix-filmen, olyckor i fjällen och dyra elscooter-köp

Anastasios-Soulis-Netflix-Red-Dot-Intervju

Café snackar med ”Stasse” om nya Netflix-filmen ”Red Dot”, hans dolda språktalanger, allsvenska profilens skrytåk på Instagram och vilka roller han fortfarande saknar i sin repertoar.

Jonas Fiskáare | Foto: Per Larsson  |  Publicerad 2021-02-10 13:51  |  Lästid: 5 minuter

Framgångarna med flera svenska originalserier har lett till att Netflix fortsätter våga satsa på svenskt innehåll. Den 11 februari har den första svenska långfilmen premiär på plattformen. Red Dot är en ryslig actionthriller om det gifta paret Nadja och David som har det lite kämpigt och som bestämmer sig för att åka på en fjällsemester för att läka såren. Deras romantiska semester förvandlas dock snabbt till en mardröm och de inser att de jagas av en okänd galning.

Filmens huvudroller innehas av Nanna Blondell (Nadja) och Anastasios Soulis (David). Den sistnämnde är blott 34 år gammal, men har redan mer än 20 års erfarenhet från skådespelaryrket. Efter genombrottet som 13-åring i Ulf Malmros hyllade Den bästa sommaren, där Soulis spelade mot bland andra Kjell Bergqvist, har han synts frekvent i både tv- och filmsammanhang. Bland det som sticker ut på meritlistan hittar vi den Guldbaggenominerade insatsen i Underbara älskade (2006), rollen som Felix Rydell i Johan Falk-filmerna och som Zac i hyllade serien Gåsmamman, vars sjätte säsong just nu spelas in. Därutöver har han bland annat gjort svensk komedi, medverkat i både tysk och fransk film samt synts i flera norska produktioner.

”Stasse” har länge närt en dröm om att slå igenom på den stora internationella scenen och genom Red Dot hoppas han att flera dörrar ska öppnas. Café fick en intervju med den ständigt aktuelle skådisen och det blev ett härligt samtal om hur man hanterar kyla under snöiga inspelningar, dolda språktalanger, allsvenska profilens skrytåk på Instagram och vilka roller han fortfarande saknar i sin repertoar.

Foto: Per Larsson

Red Dot har premiär om några dagar. Hur är det med premiärnerverna?

– Bra. Det känns bara spännande. Premiärnerverna är lättare att få när det är en gammaldags premiär. Du vet när man är på en biograf och får gå upp på scen och ta emot blommor efteråt. Nu är jag däremot bara taggad på att få visa upp filmen för världen.

Ni spelade in filmen i fjällmiljöer. Hur var inspelningen?

– Det var en fysiskt väldigt utmanande roll och psykiskt också till viss del. Klart att det var tufft och att vi hade våra utmaningar, men det var skitkul. Det är ju alltid kul att pulsa runt i en meter snö i fjällen och dessutom få betalt för det.  

Blev det en utdragen process med tanke på corona?

– Ja, hur fan var det nu? Jag fick rollen i februari förra året och vi vara klara i augusti-september nån gång. Och det är klart att vi fick ha några pauser. Det var naturligtvis surt, när man väl är inne i bubblan vill man bara stanna där och göra klart. Men ser man det i ett större perspektiv så var det såklart helt rätt och på det hela taget gick det väldigt bra.

Nanna Blondell sa i en intervju att hon tyckte att det var jobbigt med kylan men att du inte hade några problem alls. Du har finskt ursprung – är det finnen i dig som du kopplade på?

– Det stämmer bra. Ärligt talat vet jag inte om jag frös en enda gång under hela inspelningen. Vi hade så pass bra värmekläder med flera lager underställ. Plus att vi var rätt fysiska i filmen, vi pulsar och springer och jagar och har oss mest hela tiden.

Hur förberedde du dig för rollen?

– Egentligen bara genom att träna lite hårdare än vanligt, mest för konditionens skull. Och så sparade jag ut skägget lite längre än vad jag brukar.

Red Dot är en kuslig historia som utspelar sig i fjällmiljö. Har du själv varit med om en liknande fjällhistoria?

– Vi var iväg ett stort gäng i Alperna när jag var runt 16–17 år. Där hände faktiskt en rätt obehaglig grej. Det var en kille som hade åkt offpist och försvann.

Oj, låter läskigt. Vad hände sen?

– Ja, verkligen. Han var ändå borta i tio timmar eller nåt sånt. Men de hittade honom till slut. Han hade själv lyckats ta sig in i en övergiven alpstuga och larma. Så det var en jävla tur.

Huvudrollen i den första svenska Netflix-filmen måste kännas stort och det ger ju bra exponering. Vad är förhoppningarna nu efter premiären?

– Kortsiktigt är det att många kommer att se den och gilla den. Långsiktigt hoppas man ju såklart att det ska öppna upp nya dörrar, nu när man hamnat på en plattform som är större än man varit med om tidigare. Sen spelar det inte så jättestor roll var det är nånstans.

Det här lär ju betyda ett välkommet tillskott på lönekontot. Vad unnar du dig för pengarna?

– Jag köpte en Fatglider förra sommaren. Du vet en sån där elscooter med feta däck. Det var nåt jag hade tänkt på sen jag såg Astrit Ajdarević med en sån på sin Instagram. Den är barnsligt rolig att köra.

Det blir ingen ny fjällresa?

– Inte på ett tag åtminstone. Jag saknar solen så först blir det en solresa.

Både den före detta Djurgårdsspelaren Astrit Ajdarević och Anastasios Soulis äger en Fatglider.

Hur har livet varit under det senaste året?

– Det känns nästan som att jag klarat mig oförskämt bra. Jag har haft möjlighet att jobba mycket och det har varit med bra grejer dessutom. Jag har fått hålla mig frisk och min familj också. Samtidigt är det så många som har lidit, inte bara resten av världen utan också vänner och kollegor till mig. Därför har jag försökt hålla mig väldigt low-key vad gäller mina egna erfarenheter och uppfattningar. Man vill inte trycka upp det i ansiktet på folk som inte haft det lika bra.

Under karriären har du fått prova på många olika roller och genrer. Är det nånting du känner att du fortfarande inte gjort som du verkligen vill testa?

– Bra fråga. Jag har väl doppat tårna i de flesta sjöar. Men det har varit ganska sparsmakat med riktigt svåra avancerade karaktärer som man verkligen måste djupdyka in i psyket på. Fler såna hade varit kul. Tyvärr är det ofta svårt att göra dem kommersiellt.

Är det nån roll du är extra stolt över?

– Jag måste ändå nämna Red Dot. Just för att Netflix är en plattform som tar en till en helt ny global scen. Annars skulle jag skulle säga en film jag gjorde för några år sen som hette In i dimman. Det var dock väldigt få som såg den. Det brukar ju vara så av nån anledning. Men där spelade jag i alla fall en snubbe som hade många lager.

– Sen gjorde jag faktiskt en fransk film för 10 år sedan. Jag kunde ingen franska innan och fick plugga i sju-åtta månader. Dessutom var jag ganska ung, 23 eller 24 år bara. Så det var en sån där roll där jag kunde slå mig för bröstet lite.

Kul att du nämner det. Visst har du också gjort en tysk film utan att kunna nån tyska?

– Ja, precis. Den gick på tysk tv och enligt regissören var det fem eller sex miljoner som såg den på premiärkvällen. Helt sjuka tittarsiffror. Det var en kriminalfilm där jag spelade en högerextrem psykopatisk knarklangare. Så där fick man ju ta ut svängarna lite, fast på tyska då. Jag förstod knappt hälften av det jag sa.

Hur löste du det?

– Jag fick väldigt god hjälp av en kollega som spelade polis i filmen. Han spelade in alla mina repliker på tyska och skickade över det på en ljudfil så att jag kunde öva.

Det ryktas om att du och din gamle vapendragare Filip Berg jobbar på en nya tv-serie. Kan du avslöja något om projektet?

– Absolut. Vi har ett bolag i ryggen som vi precis inlett ett samarbete med. Så det är ett steg avklarat, sen återstår det typ 200 000 steg till innan det blir produktion av det hela. Men vi har i varje fall en idé som det här bolaget tyckte var väldigt kul. Vi får se vart det landar helt enkelt. Det blir en dramaserie med en del komiska inslag. Säger man dramakomedi blir det lätt hänt att det blir en vanlig komedi som bara är lite halvsvår ibland. 

Låter kul!

– Ja, det är få förunnat att få jobba med polare liksom. Tyvärr är den polaren Filip Berg. Men man kan inte vinna alla strider här i livet.

Foto: Netflix
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-02-10 13:56