Hoppa till innehåll

Kolla kolla! Snart kan du se filmen om Nationalteatern

Nationalteatern
Joakim Almén

Den 6 februari har Pontus Hjorthéns dokumentärfilm ”Vi är barn av vår tid” världspremiär på Göteborgs filmfestival – och i vår kommer den till SVT och SVT Play.

På fredag 29 januari drar Göteborgs filmfestival igång och håller på till 8 februari. Festivalen blir i år i princip helt digital av förklarliga pandemianledningar, även om en lyckligt lottad person kommer att få tugga biogaller helt isolerad i en fyr på Pater Noster i Bohuslän.

För 295 spänn får du tillgång till hela festivalens filmprogram och kan bli ett med hemmasoffan till mängder av filmer och dokumentärer – en skaplig deal för filmnörden. Nu står det klart att dokumentärmakaren Pontus Hjorténs (Fotbollens sista roletärerHemligheten) dokumentärfilm om Nationalteatern, Vi är barn av vår tid kommer att ingå i filmfestivalens utbud och ha världspremiär den 6 februari.

Nationalteatern bildades för över 50 år sen och verkade som teatergrupp och rockband och var den svenska proggrörelsens främsta företrädare under 1970-talet. ”Totta” Näslund, Ulf Dageby och de andra i kollektivet har skrivit en rad oförglömliga svenska låtklassiker som Barn av vår tid, Livet är en fest och Kolla kolla.

– Genom ett rikt arkivmaterial berättar filmen om hur Nationalteatern satte starka avtryck i den svenska musik- och teaterhistorien, skriver Göteborgs filmfestival i ett pressmeddelande.

I dokumentärfilmen berättas Nationalteaterns, som det heter, resa från att förortsteater i Backa i Göteborg till att bli ett av Sveriges genom tiderna mest folkkära rockband. Dokumentärfilmen följer även arbetet med att få gruppen att återförenas i nutid.

– Nationalteatern är en teatergrupp som har varit viktiga för väldigt många, och inte minst en central del av Göteborgs kulturhistoria. Det känns jätteroligt att kunna ge vår publik möjligheten att se en film som berättar deras historia och som är alldeles sprängfylld med förtjusande arkivmaterial, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

Dokumentären om Nationalteatern har världspremiär på Göteborgs filmfestival. Du kan se hela programmet digitalt mellan 29 januari till 8 februari för 295 kronor här. Barn av vår tid kommer även att visas i i två delar på SVT och SVT Play någon gång under våren, skriver Gaffa.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.