Hoppa till innehåll

Komiker byter namn till Hugo Boss enbart för att jävlas med Hugo Boss

Joe Lycett.
Lukas Nordén

Trolligt värre, Joe Lycett.

Det finns många olika sätt att jävlas med folk. Man kan använda sig av den lika pubertala som klassiska pruttkudden för att skämma ut någon i en millisekund, kasta tårta i någons ansikte för en aningen mer förnedrande hämnd, eller så tar man det hela till en helt ny nivå – och byter namn. Det är precis vad den brittiska komikern Joe Lycett har gjort. I protest mot den tyska klädjätten Hugo Boss har han officiellt bytt namn till, ja, Hugo Boss. Namnbytet sker dock inte av beundran för Hugo Boss, utan enbart för att han vet hur mycket klädmärket ogillar när deras namn används utan tillåtelse. En klassisk trollning alltså.

Men vad är det egentligen som komikern protesterar emot? Jo, klädföretaget Hugo Boss, som omsätter några miljarder dollar varje år, har en vana att skicka ut ”cease and desist”-brev till mindre företag och välgörenhetsorganisationer som använt ”Boss” i sina namn, vilket har lett till att de små företagen blivit skyldiga stora summor pengar. Joe Lycett bestämde sig då för att ändra sitt egna namn till Hugo Boss och på så sätt uppmärksamma deras, enligt honom, dåliga beteende.

Såhär har komikern skrivit på twitter:

I en intervju med BBC berättade komikern att ett walesiskt bryggeri vid namn ”Boss Brewing” hade fallit offer för klädjättens envishet. Bryggeriet ska ha fåttspenderat drygt 120 000 svenska kronor i rättskostnader, men de blev också tvingade att komma på ett nytt namn.

– Jag tycker inte det är rättvist när ett gigantiskt företag ger sig på ett litet företag. Ingen kommer förknippa en öl med Hugo Boss. Jag tror inte precis att jag skulle sätta i mig en Heineken på morgonen, sa Joe Lycett i intervjun.

Hugo Boss (eller trollmästare Lycett) har redan börjat nyttja sitt nya namn och han bestämde sig igår för att göra ett fåtal uttalanden på twitter. Han är tydlig med att påpeka att det är Hugo Boss åsikter som han framför, och att det inte får misstas som Hugo Boss åsikter. Allt för förvirringens skull.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.