Komikern Kristoffer Appelquist: ”Jag blev skallad av en göteborgare med flätor i skägget”

På fredagkvällen gör Kristoffer Appelquist sitt enda framträdande i huvudstaden i år när han äntrar Rivals scen och inleder festivalen Stand Up For Stockholm. Appelquist har gjort flera hyllade soloföreställningar de senaste åren och körde i våras tv-programmet Hårdvinklat i TV3 – han anses av många vara Sveriges bästa stand up-komiker, så missa inte! Dessutom […]

Johan Hurtig  |  Publicerad 2014-10-10 13:00  |  Lästid: 3 minuter

På fredagkvällen gör Kristoffer Appelquist sitt enda framträdande i huvudstaden i år när han äntrar Rivals scen och inleder festivalen Stand Up For Stockholm. Appelquist har gjort flera hyllade soloföreställningar de senaste åren och körde i våras tv-programmet Hårdvinklat i TV3 – han anses av många vara Sveriges bästa stand up-komiker, så missa inte!

Dessutom uppträder Petrina Karlsson och Lisa Eriksson, som vunnit utmärkelsen Årets Nykomling 2013 respektive 2014.

Vi ställde Appelquist mot väggen med några riktigt djupa frågor om livet – och några lite fånigare.

* * *

Vilken är din största framgång i livet?

– Att jag gick från att vara arbetslös och ha dåligt självförtroende till att arbeta som komiker och kunna leva på att vara på samma sätt som när jag var störig i klassrummet.

Vilken är din största motgång?

– Klass 1-9. Eller hela skolsystemet, jag hatar det.

Vad vet du i dag som du önskar att du visste när du var 15?

– Att kommunism funkar sådär… Det tog till 20 ungefär, innan var det mycket snack om Sovjetunionen, Kuba och Östtyskland som förebilder.

Vilken är din största fobi?

– Att bada där det är djupt. Får panikkänslor vid fyra meter ungefär, är det djupare måste jag vara full.

Vad är det närmaste du har kommit att dö?

– Jag krockade med en motorcykel en gång, det gick bra frånsett brutna revben. Men jag kan tänka mig att det är så det känns att bli knockad av en mafioso-vakt, så jag lärde mig varför man aldrig ska mucka med en krogvakt.

Vilken är din favoritsvordom?

– ”Kuuuken!” Tre u ska det vara, och man ska skrika det vänd upp mot himlen.

Vilket är ditt favoritord?

– ”Sås”.

Vilket är tidernas coolaste filmcitat?

– Det måste ju ändå vara: ”You come into my house on the day my daughter is to be married and you ask me to do murder, for money” från Gudfadern.

Vad är ditt favoritgift?

– Cyanid.

Har du haft en riktigt dålig drogupplevelse?

– Nej, aldrig.

Ångrar du något i livet?

– Ja! Gud, det mesta.

Vem är din största förebild?

– Två stycken: Desmond Tutu och Sven Melander.

Vilket av dina karaktärsdrag är du minst stolt över?

– Min korta stubin.

Om du fick ändra en sak med ditt utseende, vad skulle du välja?

– Dra bort en 60 kilo. Och 30 centimeter på längden så jag kunde flyga som alla andra. Sen några centimeter på näsan, och göra håret krulligt, och fixa utstående öron. Jag skulle gå för looken ”en smal Lars Stjernkvist”. Googla honom så ser du. Det är en rolig story förresten från när jag träffade honom. Han är ju socialdemokrat och så hade han på sig en Pelle P-jacka, en sån där svindyr seglarjacka. ”Fin jacka!” sa jag till honom, ”vet du att den kostar 6-7 000?”. Han bara ”VA??”, hade ingen aning för det var väl hans fru som köpt den. ”Det är en moderatjacka du har på dig”, väldigt kul.

Lars Stjernkvist (S) – kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

* * *

Vilket är det konstigaste ställe du har vaknat upp på?

– När jag var fältartist åkte vi runt mellan ställena i en Chinook-helikopter. De har en öppen lucka i golvet så man sitter liksom med halva foten ute i luften. Då vaknade jag och stirrade ner på Afghanistan, det vara bara öken och eldar lite här och var.

När bröt du ett löfte senast?

– Igår. Möjligen idag på förmiddagen.

Vilken är ditt livs bästa respektive sämsta affär?

– Har köpt flera nya Citroëner, det är aldrig en bra affär. Bäst är nog när jag köpte en Makode Linde-tavla dagen innan tårt-skandalen. Sen var den på omslaget av Bukowskis katalog, så det var nog rätt bra.

Vilket är det värsta kok stryk du fått?

– Jag blev skallad på Kvarnen en gång! Det var en jobbig typ där, en riktig göteborgare med flätor i skägget som stod och tjatade om att hans farfar hade strejkat på Arendalsvarvet och höll på. Då sa jag att min farfar hade varit strejkbrytare och så gick det som det gick.

Ditt livs mest minnesvärda telefonsamtal?

– När Henrik Schyffert ringde 2006 någon gång och frågade om jag ville göra tv. ”Hej jag heter Henrik Schyffert”, liksom. Jo jag vet vem du är, det var fantastiskt.

Vilket är det konstigaste sms du fått?

– Det har jag använt i en rutin så det är välexploaterat. Jag skulle fråga Peppe som har Norra Brunn om jag kunde skriva upp några på gästlistan när jag skulle köra dagen efter. Men T9 ändrade ”gästlista” till ”hästkista” och bara en halvtimme senare skulle jag upp på scen i Göteborg. Jag testade att skämta om det då och det funkade jättebra direkt. Alla satt i publiken och bara ”det stämmer ju, det blir hästkista!”.

 

Johan Hurtig

* * *

Läs också:

Skämtskrivaren Fredrik Andersson tar plats på scen: ”Hur hemsk kan jag vara och ändå få publiken att älska mig?”

 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2016-03-29 14:36