Komikerna roastar hitsen i ny musikpodd: “Det är som att en AI fått i uppdrag att skriva en poptext.”

I den rykande färska humorpodden Taktlöst dissekerar och roastar komikerna Anton Magnusson och Johan Hurtig Wagrell låttexterna till några av våra största hits. Så frågan är - exakt hur dum kan egentligen poplyrik vara? Spoiler: mycket dummare än man tror.

Jonas Strandberg | Foto: David Möller  |  Publicerad 2022-11-22 16:00  |  Lästid: 3 minuter

Anton och Johan. Ni två har aldrig samarbetat offentligt tidigare. Hur kommer det sig att ni startade den här podden ihop?

ANTON:
“Johan hade idéen till Taktlöst och frågade mig om jag ville göra verklighet av den med honom. Han hade varit min gäst några gånger i Anton Magnusson podcast och det blev roliga avsnitt, så vi visste att vi tyckte det var kul att podda ihop. Men främsta anledningen är nog att när jag och Johan ses på standupklubbarna runtom i landet så slutar det ofta med att vi sitter packade och överanalyserar nån filmreplik, tidningsrubrik eller låttext, så det var kanske därför han tänkte på mig.”

JOHAN:
“Jag har tyckt Anton är en av de allra roligaste sedan vi filmade en julkalender ihop och han gjorde ett utsökt mörkt porträtt av en alkad pappa som inte får träffa sina barn. Jag har fnulat länge på den här idén om att göra humor av låtar i poddform, och när jag såg Anton riva med sin rutin om ”Tears in heaven” förstod jag att det var en bra match.”

Hur skulle ni beskriva varandra som komiker och människor? Hur skiljer ni er åt? Var finns de potentiella konfliktytorna?

ANTON:
"Johan låter så käck och snäll men har gott om obehagliga undertoner i sina skämt, det gillar jag. Vi är nog ganska olika som komiker tror jag. Jag är nog lite sunkigare, både på och av scen, på gott och ont. Sen har han också mycket bättre koll på svenskt kulturliv har jag märkt. Komfliktytorna är utan tvekan att jag är lite slarvig och tankspridd. Vi får se hur länge Johan kan hålla uppe sin trevliga ton i Taktlöst gruppchat."

JOHAN:
"Anton som komiker: långsam, absurd och irriterande jätterolig. Som människa: urmysig. Jag är tidsomtimist och skjuter gärna på saker och ting, men överträffas ändå av Anton i detta. Vet inte om det räknas som konfliktyta i och för sig – mer en risk att vi plötsligt råkar komma på att vi inte släppt nytt avsnitt på några veckor. I övrigt har det hittills mest handlat om att överträffa varandra i evighetslånga utvikningar och att måla in oss själva i opassande hörn."

Foto: David Möller

I er podd bryter ni isär låttexter för komisk effekt. Om ni får välja varsin låt, vilka har sjukast texter utan att man tänker på det?

JOHAN:
"Jag väljer en hel genre: Dansbandsmusiker verkar jobba helt utan korrläsare. Jag har redan gjort mig lustig över att Arvingarna i 'Eloise' blandar ihop begreppen 'boll' och 'kula', vilket ledde till en hel analys av Casper Jarnebrinks liv. I framtida avsnitt kommer vi dessutom få höra om vilket dansband som inte kan skilja på 'tid' och 'avstånd' och vilken grupp som illustrerar white privilege i sin cover-översättning. En till synes outsäglig källa i prydligt kammad fyrtakt."

ANTON:
"Det finns mycket att hämta i svensk 90-talsrapp men alltså originalversionen av Ayos låt Gudinnor ligger bra till. Tror den i princip bara finns på Youtube nuförtiden, om man vill höra hela oklippta versionen. Kanonlåt."

Vilken artist/band har absolut bisarrast texter överlag, som ni ändå upplever att folk har överseende med?

ANTON:
"Robin Bengtsson. Det är som om en A.I fått i uppdrag att skriva en poptext."

JOHAN:
"Jag upplever att rappare kommer undan allt för enkelt med flagranta faktafel med förklaringen att det är en rolig liknelse eller rimmar bra. Som att Lil’ Wayne tror att mens är en könssjukdom, eller, för att ta ett kommande avsnitt av Taktlöst, att Kapten Röd slår syftningsknut på sig själv när han rappar om vänskap och relationer i Ju mer dom spottar."

Foto: David Möller

Vilka artister tror ni kommer bli ledsnast över att bli behandlade i er podd? Hur kommer ni hantera det när det uppstår?

JOHAN:
"I ett aktuellt avsnitt målar vi (felaktigt?) upp Kapten Röd som både ultrahöger OCH Sovjet-romantiserare OCH som ny, maskulin omskrivning för mens – PLUS att Anton säger att det inte är hans favoritartist. Allt detta under cirka 20 minuter. Det kanske man kan bli lite ledsen över. Jag är så konflikträdd så jag kommer hantera det med att gå under jorden och tvingas skaffa ny identitet, så säg inget om podden till Kapten Röd, okej?"

ANTON:
"Förr eller senare kommer jag säker välja nån låt som är gjord av nån jag känner lite smått. Tror att risken för sura miner är större då. Eller så blir det kanske nåt one hit wonder med tunn hud. Svårt att veta på förhand vilka som har distans och vilka som inte har det. Men om jag ska gissa helt utan nåt att gå på så blir det Moneybrother."

Podden Taktlöst finns att lyssna på till exempel här.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-11-22 16:08