Skip to content

Kristofer Steneberg: När barnen möter sportens baksida

Kristofer Steneberg

Cafés chefredaktör gick på det kokande Stockholmsderbyt mellan AIK-Hammarby med sina barn – en högriskmatch som blev en lugn tillställning. Mycket tackvare en bra insats från polisen och god planering från insatsledaren Johan Barvaeus.

Café har bytt hem. Från Aller Media till Egmont Publishing. Läsarna av tidningen och besökarna av sajten kommer att känna igen sig. Men eftersom våra nya ägare redan har flera magasin som riktar sig till främst manlig målgrupp betyder det att vi får en större plattform, att vi når fler med vårt material. Vi sitter numera ihop med vår tidigare konkurrent, King Magazine och sajten Manolo på redaktionen i Solna utanför Stockholm.

Gatorna runt Friends Arena kände jag till sedan tidigare. I september gick jag här med två barn som höll mig hårt i handen. Vi skulle till derbyt mellan Hammarby och AIK. Tidernas derby faktiskt – arrangörerna räknade med rekord, nära 50 000 i publiken. Kidsens första match i den här kalibern och det märktes. På dagarna lever de för fotboll: Skolgård, St Erikscup, Fifa 19 och fotbollskort. Tusen frågor och rätt imponerande koll på Jiloan Hamad, Daniel Sundgren, Kristoffer Olsson, Muamer Tankovic. Vilket lag de ska hålla på är så tydligt underordnat kärleken till fotboll.

Pulsen ökade – på ett bra sätt – när vi närmade oss och hörde dånet av tusentals fans inifrån arenan. Till höger kissar fem män mot en vägg. Till vänster har en man har klättrat upp på ett elskåp och skriker något om kuksugande grisar. Vi sticker ut. Jag funderar på om det var så smart att ta med två barn på derbyt. Men pådraget var enormt och flera hundra poliser trattade effektivt ned publikens väg mot matchen. Några möjligheter för fansen att mötas ansikte mot ansikte skulle inte finnas. Sedan flytten från Råsunda till Friends Arena har våldet vid matcherna minskat eftersom det är lättare att dela av grupperna, låta bortasupportrarna gå till andra sidan järnvägen.

I detta nummer av Café har journalisten och författaren Cyril Hellman pratat med fans, poliser och klubbar inför och under det stora derbyt. På jakt efter drivkrafter, konfliktlinjer, psykologi och sociologi. Vi vill helt enkelt förstå varför våld, adrenalin och supporterkultur fortfarande präglar matcher, fortfarande skrämmer bort vanligt folk från att se fin fotboll på en arena. Supporterföreningar som är djupt kritiska till polisen; ”Det är inte stor skillnad på insatspoliserna i hockeymundering och våra killar som slåss”, säger en supporter.

Insatschef för det stora derbyt var Johan Barvaeus. I fjol träffade jag honom på Chefgalan då han fick pris för Årets ledarinsats efter att han lett insatsen efter terroristattentatet på Drottninggatan i Stockholm och grep gärningsmannen inom några timmar. Hans röst bar knappt när han berättade om den fruktansvärda dagen och det fantastiska lagarbete som gjordes. Den här dagen hade han med sig poliser och sociologer från England och Schweiz. Han samordnade över 500 poliser och annan säkerhetspersonal i insatsen. ”Inga incidenter”, konstaterar Johan Barvaeus efter matchen.

Då vet han inte att jag tappade bort ett av barnen i toalettkön i 90:e minuten. 50 000 åskådare väller fram. Kaoset är nära. Hittade ungen några minuter senare och efter det släppte han inte min hand förrän vi kom hem.

Nya numret av Café finns i butik nu.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.