Jonas Crambys saltknep – som kyler din öl på rekordfart

Glöm inte saltet när du ska kyla biran i sommar!

Jonas Cramby  |  Publicerad 2017-06-28 15:52  |  Lästid: < 1 minuter

Till grillat smakar det överlägset bäst med riktigt iskall lager. Cafés matredaktör Jonas Cramby tipsar om de två i särklass bästa sätten att kyla din öl.

Metod 1: Ölhinken

Är det sommar och du är på landet, i en park eller på balkongen är det få kylmetoder som slår den gamla ölhinken. Bara att lägga ett gäng bira i en hink eller kylväska fylld med is, ett par liter vatten och, det här är viktigt, några matskedar salt. Saltet sänker nämligen vattnets temperatur så att ölen blir kallare och kyls snabbare, ofta räcker det med en kvart.

Metod 2: Frysen

Måste du bara ha en iskall öl, nu, och inte har någon is hemma kan du alltid stoppa den i frysen en stund. 1–2 timmar brukar vara lagom för på gränsen till nollgradig öl, men det beror såklart på hur kall frys du har. Vill du ha ölen kall snabbare kan du alltid vira in den i blöta pappershanddukar. Luft leder nämligen inte värme så bra men det gör vatten – så med pappershandduksmetoden kan du få kall öl på ungefär 15 minuter.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 00:19