Laga vegetariskt på sicilianskt sätt – 4 välsmakande recept

Vegetariska maträtter från Sicilien

Ingenstans är det så enkelt att skippa köttet som i Italien. Café lär dig laga vegetariskt på sicilianskt sätt.

Redaktionen | Foto: David Back & Karin Oddner  |  Publicerad 2022-12-15 11:37  |  Lästid: 4 minuter
Recepten är hämtade ur ”Vegetariana Siciliana” av Francesca Maugeri Holmström och Louise Malmros Manfrinato, utgiven på Bokförlaget Arena.

Riso con i carciofi

Ris med kronärtskockor, 4 portioner

Du behöver:

1 liter grönsaksbuljong
5 kronärtskockor
½ gul lök
400 g risottoris (t ex arborio)
6 matskedar olivolja
1 dl vitt vin
60 g getost
100 g parmesan, riven
persilja, finhackad
salt och peppar efter smak

Gör så här:

1. Koka upp grönsaksbuljongen.

2. Rengör kronärtskockorna genom att skära av topparna, ta bort de hårdaste bladen. Skivalöken fint och bryn den i en panna med olja på mycket låg värme, så att den nästan smälter. Ta bort bladen tills de tunnare bladen med vit bas tittar fram. Skär av en bit av stammen och skala resten.

3. Skiva kronärtskockorna tunt och bryn dem med löken i minst 5 minuter. Vid behov, tillsätt lite grönsaksbuljong.

4. Tillsätt riset och rosta det successivt medan du rör om en stund. Tillsätt vinet och låt den alkoholhaltiga delen avdunsta. Lägg i salt och låt sjuda, tillsätt gradvis den kokande buljongen medan du rör om.

5. När det är kokt och riset fortfarande är lite vätskande, tillsätt smulad getost, riven parmesan, peppar efter smak och rör om väl. Strö finhackad persilja över riset.

Caponatina della Nonna

Farmors caponataröra, 6–8 portioner

Du behöver:

4 auberginer
grovsalt
6–8 selleristjälkar
4 paprikor av valfri färg, hackade
1 gul lök
1 matsked koncentrerad tomatpuré
100 g gröna oliver
2 matskedar kapris
50 g russin
1 dl rödvinsvinäger
4 msk socker
2 kvistar basilika
1 kvist mynta
1 näve rostad mandel
olivolja
salt och peppar efter smak

Gör så här:

1. Skölj auberginerna, dela dem i stora bitar och strö grovsalt över dem. Låt dra i en halvtimme.

2. Skölj och skär sellerin i småbitar och koka i lätt saltat vatten i en kastrull 5–10 minuter. Häll bort vattnet och torka av sellerin med hushållspapper.

3. Lägg dem i en stekpanna, bryn dem lätt i olivolja. I en andra stekpanna, stek paprikan i rikligt med olivolja. Skölj auberginerna från salt.

4. Rosta mandeln i en torr stekpanna, rör om tills den får lite färg.

5. I en tredje stekpanna, stek auberginerna i rikligt med olivolja. (Har man inte tre stekpannor går det bra att steka och lägga över i skålar efter hand.) Lägg auberginerna i en skål men låt olivoljan vara kvar i stekpannan. Skiva och stek löken i olja, lägg i tomatpurén. Tillsätt auberginer, selleri, paprika, oliver, kapris, russin, vinäger och socker. Salta och peppra efter smak. Ställ stekpannan på spisen på nytt och låt koka i några minuter.

6. Häll över basilika, mynta och rostad, grovhackad mandel. Låt röran svalna innan du äter den.

Arancini di pistacchio

Friterade risbollar med pistasch, 4 portioner

Du behöver:

1 liter grönsaksbuljong
1 rödlök
1 klick smör
300 g risottoris (t ex arborio)
2 dl vitt vin
150 g riven parmesan
150 g fontinaost eller taleggio
ströbröd till panering
mjöl till panering
4 ägg
250 g pistaschnötter
olja till fritering

Gör så här:

1. Koka upp cirka en liter grönsaksbuljong.

2. Hacka löken, lägg den i en kastrull och fräs den med smöret. Tillsätt successivt ris, vin och tre slevar av den varma buljongen under omrörning.

3. Koka riset i cirka 20–25 minuter, tillsätt parmesan, mer buljong vid behov och fortsätt röra tills vätskan sugits upp och riset är al dente. Låt svalna.

4. Skär fontina eller taleggio i små bitar. Ställ fram tre tallrikar: en med ströbröd, en med mjöl och en med välvispade ägg. Lägg över riset i en bunke. Hacka pistaschnötterna väl och blanda dem i bunken med riset. Gör bollar med en bit ost i mitten. Panera först bollen i mjölet, sedan i äggen och sist i ströbrödet.

5. Fritera i het olja tills de är gyllenbruna och frasiga. Lägg dina bullar/arancini på en plåt med papper för att absorbera överflödig olja. Servera varma.

Pasta alla siciliana

Siciliansk pasta med fänkål och apelsin, 4 portioner

Du behöver:

4 fänkål (med fänkålsdillen)
40 g hackad mandel
2 små rödlökar
olivolja
salt och peppar efter smak
500 g casarecce (alternativt penne)
1 liten apelsin

Gör så här:

1. Rensa och skölj fänkålen och skär den i mycket tunna skivor. Lägg bladen, dvs fänkålsdillen, åt sidan efter att ha strimlat dem.

2. Rosta mandlarna i en torr stekpanna, rör om tills de får lite färg. I en annan stekpanna, fräs den fint skivade löken i 3 matskedar olivolja på låg värme och tillsätt fänkålsskivorna. Låt dra i några minuter. Smaka av med salt och peppar och fortsätt sjuda i minst 10 minuter.

3. Ta fram en kastrull och koka pastan al dente i rikligt med saltat vatten. Låt pastan rinna av och lägg över den i stekpannan tillsammans med lök- och fänkålsblandningen.

4. Tillsätt saft och rivet skal av apelsinen, mandel och fänkålsdill.

5. Vänd runt i några minuter och servera varmt.


Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2022-12-15 11:37