Låt vetenskapen sköta rakningen

Patrik Hedlund  |  Publicerad 2013-09-17 12:14  |  Lästid: 2 minuter
rakning

Kristina Vanoosthuyze är vetenskaplig kommunikationschef på Gillette och vet således det mesta som har med rakning att göra. Vi bad henne avslöja hur man, rent vetenskapligt, presterar en perfekt rakning.

* * *

Tennisspelaren Roger Federer är Gillettes nya talesperson. Under ett pressevent på ett lyxhotell i Schweiz fick vi träffa honom för en intervju. Men mer om det i Oktobernumret av Café.

Under Schweiz-vistelsen fick vi nämligen också ett bra snack med Kristina Vanoosthuyze – vetenskapskvinnan som bland annat kan underbygga sina rakningstips med världens mest avancerade rakningsforskning.

1) Mjuka upp
– Duscha varmt innan du rakar dig och gör rent huden och stråna genom att använda en rengöringsgel eller, allra helst, en exfolierande skubbrengöring. Många strån ligger under huden, men ställer sig upp om man har gjort detta.

2) Preparera
– På den våta hyn applicerar du rakgel eller rakskum – det ser till att friktionen mellan blad och hy blir så liten som möjlig, och därmed minskar våldet mot hyn. Dessutom ser man var man rakat.

3) Skövla och skölj bort
– Var lätt på handen när du rakar, många drar alldeles för hårt och får därför rakfinnar. Många tycker att det är skönare att skölja bort rakskumsresterna med kallt vatten efter rakningen. Men det finns inga vetenskapliga bevis på att porerna stänger sig, som vissa hävdar.

4) Efterbehandla
– Smörj in dig med rakbalsam eller en fuktighetskräm när du torkat ansiktet. Det lugnar hyn och ser även till att nästa rakning bli bättre. Det är så klart omöjligt att se för blotta ögat, men hyn är nästan som ett månlandskap, och ju torrare hyn är, desto större är dalarna mellan topparna och dalarna.

 Slutligen, hur får jag bladen att hålla längre?
– Det är många faktorer som reglerar hur länge bladen håller. Tjockleken på dina hårstrån och din hys uppbyggnad bland annat. Men det finns vissa saker man kan göra för att få dem att hålla längre. Till exempel att, som otroligt många gör, inte slå bladen mot handfatet för att få stråna att lossna från hyveln. Håll bara bladet under vattenkranen. En annan sak man kan göra är att göra skägget mjukare genom att göra förarbetet ovan.

Patrik Hedlund

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-25 16:14