Legendarisk rockklubb i Malmö stänger

Rockklubben KB i Malmö.

Efter 30 år är det slutgigat i Kulturbolagets lokaler på Bergsgatan 18 i Malmö.

Joakim Almén | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2023-08-03 12:33  |  Lästid: < 1 minuter

Kultubolaget har varit ett givit stopp i turnéplanen för artister av säg The Arks kaliber under flera decennier. Under de 30 år som Kulturbolaget – eller kort och gott KB – huserat på adressen Bergsgatan 18 i Malmö har även internationella A-listartister som Kendrick Lamar, Patti Smith, The White Stripes, The Strokes och Emmylou Harris spelat.

Men snart är det slutrockat, åtminstone på Bergsgatan. Den 16 september slår man igen konsertdörrarna för gott. Men innan dess väntar en över två veckor lång rock’n’roll-parad till avskedsfest, där artister som Hardcore Superstar och Hellacopters spelar. Stänger stället gör Dan Hylander som varit ett återkommande inslag under alla åren på KB. Fler artister kommer att tillkomma och avskedskalaset kickar igång 29 augusti.

Även om lokalen på Bergsgatan snart är ett minne blott kommer man att fortsätta verksamheten som konsertarrangör i Syd- och västsverige. I nuläget har man emellertid inte gjort klart med en ny permanent lokal.

I ett pressmeddelande berättar KB-ägaren Totte Lundgren om avskedet:

”En lång och givande resa går nu mot sitt naturliga slut. Att ha kunnat omges av så många fina medarbetare, besökare och artister under åren är jag tacksam för. Lika kul som det varit att få till mäktiga bokningar som Screamin’ Jay Hawkins, Patti Smith och Slayer på vårt lilla venue, har det också varit fantastiskt att kunna vara med och följa utvecklingen av artister som The Ark, The Cardigans och First Aid Kit. Denna resa ser vi fram emot att fortsätta med i framtiden. Även om lokalen inte finns, så hoppas jag att andan och passionen som kännetecknar KB lever vidare i vår verksamhet som renodlad konsertarrangör. 1982 invigdes KB på Erikslust av Dan Hylander, och det känns rätt att avsluta det sista kapitlet med honom som sista artisten på scen på Bergsgatan.”

Rockklubben KB i Malmö stänger 16 september.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-03 12:38