Hoppa till innehåll

Snart lanseras Legends Untold – en tidig julkalender för whiskeyälskaren

Åtta whiskyflaskor över röd bakgrund
Robin Åberg

Under ett par veckor i november och december kommer en radda mycket exklusiva Whiskys att landa på Systembolagets hyllor. Perfekt för den som letar efter present till whiskeyälskaren.

Idag presenterade alkoholdistrubitören Diageo vilka whiskys som kommer att ingå i Legends Untold, 2021 års samling av exklusiva single malt whiskeys. Nytt för i år är att samlingen fokuserar på att berätta historien om några av de mest anrika destillerierna på nya sätt.

Till att börja med kommer förpackningarna att prydas av illustrationer och design där illustratören Ken Taylor tolkar de mystiska varelser som enligt gamla legender beskyddat Skottlands destillerier i en evighet.

Via en QR-kod på förpackningen låses legenderna upp och whiskyavnjutaren kommer kunna guidas genom smakupplevelsen från bekvämligheten i sitt eget hem.

Varje whisky är handplockad av Dr Craig Wilson som även går under den fina titeln Master Blender. Så här säger han om samlingen:

– Vi har fördjupat oss i kärnegenskaperna hos några av våra klassiska destillerier för Legends Untold-samlingen. Med inspiration hämtad från de mytomspunna varelserna, kan vi för årets samling avslöja nya smakdjup och omfamna kärnan i varje whiskys unika profil, som sedermera avslöjar legenden den väcker till liv. Årets samling är bara början på historien.

Samlingens två ”gamlingar”.

Totalt består Legends Untold av åtta olika whiskys med olika karaktär. Kronan på verket är en 26-åring från Lagavulin lagrad på förstagångsfyllda Pedro Ximenez/Oloroso-fat, den går loss på saftiga 20 000kr.

Först ut i den tidiga julkalendern (5 november) är en åttaårig Talisker som beskrivs som ”ett briljant och djärvt eldande havsmonster av en malt med rökiga undertoner”. Den följs i tur och ordning av en 14-årig Cardhu (12 november), 26-åringen från Lagavulin (25 november), en 12-årig Oban och en 16-årig Royal Lochnagar (båda 26 november).

December inleds med en 19-årig The Singleton of Glendullan (3 december) och det hela avslutas 10 december med en mörkt robusta 13-åriga Mortlach från Speyside Dufftown och en 12-årig Lagavulin.

För den som vill lägga beslag på någon av flaskorna ur Legends Untold åt sin whiskeyälskande farsa, eller för den delen åt sig själv, gäller det att spana in varje nytt släpp på Systembolagets hemsida. Var ute i god tid bara för varje det finns bara några få tillgängliga av varje sort.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.