Annons
Annons

Levde som hemlös – nu släpper Mange Hellberg andra skivan

Mange Hellberg, 41, flyttade till Stockholm för att lyckas som rappare. Karriären tog aldrig fart och han åkte in och ut från behandlingshem och kämpade med sitt beroende av alkohol och droger. – Det var först när mina polare och min familj sa att jag inte kunde bete mig som jag insåg att jag inte kunde fortsätta på samma sätt, säger Mange Hellberg.

Tobias Skagerström
Foto Mike Stranéus

mangeuppe

I början av 2000-talet flyttade Mange Hellberg till Stockholm med drömmar om att lyckas som rappare. Han blev erbjuden flera skivkontrakt men drogs istället in i en värld av droger och alkohol. Tid på behandlingshem varvades med att leva som hemlös. Det var först när hans kompisar och familj sa åt honom som han tog tag i sitt missbruk.

Annons

− Problemet var egentligen inte spriten eller drogerna utan jag själv som kände ett tomrum och flydde allt. När jag slutade dricka behövde jag ta tag i mig själv och se mig själv i spegeln. Är jag en kille bakom alkoholen? Är jag en mysig Mange som tycker om att sjunga och måla?

Musiken blev räddningen

Redan under uppväxten i Sundsvall hade Mange olika problem som enligt honom själv ledde till droger, alkohol och en känsla av utanförskap som förföljde honom. Musiken blev den räddning som han satsade mycket på – och den präglas av hans tidigare erfarenheter av missbruk.

Gilla Cafe.se på Facebook

− Musik betyder allt för mig och har alltid gjort det. Vare sig jag lyssnar på eller skriver låtar så får musiken mig att andas och är som en frihet för mig. När jag är ledsen så lyssnar jag på musik, när jag är glad så lyssnar jag på musik.

2012 släppte Mange sin första skiva och den blev väldigt uppskattad. Flera människor – däribland skådespelaren Mikael Persbrandt – tatuerade in Manges låttexter på kroppen och skickade bilder på detta som tack för vad hans låtar betyder för dem.

− På ett sätt känns det som att jag skriver all musik tillsammans med den där lilla Mange Hellberg-armén och crewet som finns där ute och ger mig kärlek och tatuerar sig. Människor berättar hur en viss låt berörde dem på ett sätt som jag kanske inte upplevde det när jag skrev låten och det är helt magiskt.

Vill hjälpa andra

Förutom att skapa musik har Mange även engagerat sig i olika initiativ och föreningar för att hjälpa människor på olika sätt. Han var med och startade Själavärk som gjort olika projekt för hemlösa i Sundsvall, ensamkommande flyktingbarn och kvinnojourer.

Mange lämnade även över sitt Instagram-konto Det är insidan som räknas till sin hemlösa vän Tova i Sundsvall. Han bad henne dokumentera och skriva om sin verklighet för att den skulle delas med omvärlden. I dag använder över 40 människor som lever i missbruk kontot för att visa upp en värld som inte syns så ofta.

− Jag frågade mig själv varför jag skulle stå och ta selfies framför mina 9000 följare när någon annan kunde få berätta om hur dennes verklighet såg ut. Men jag fick tillbaka mycket mer än jag gav och insåg när jag såg vad Tova och de andra skrev att jag inte ska tillbaka till gatan eller ta upp det där vinglaset.

Nya skivan

I oktober släpper Mange sin andra skiva och med den vill han fortsätta att lyfta fram berättelser som vanligtvis inte hörs.

− Jag tänker bli en av Sveriges största artister och skulle kunna panta burkar för att få arbeta med musik. Jag kommer kriga ännu mer för utanförskapet eftersom jag är en del av det. Jag tänker få det här att fortsätta växa, jag vill inte bara tända lamporna i riksdagen utan i alla slags rum.

Skivan Hellberg och dalbana släpps den 21 oktober.

Annons

Dela (33)
Tweeta



Laddar