Hoppa till innehåll

Senaste nyheten från Mackmyra är en riktig fullträff

Andreas Grube

”En av Mackmyras bästa någonsin”. Cafés Andreas Grube har testat nya specialutgåvan Svensk Rök/Amerikansk Ek.

Att hitta balans är det kanske allra viktigaste när det gäller all dryck. Det får aldrig bli endimensionellt, utan det måste finnas kontraster som samspelar och skapar lager av smaker för näsan och munnen att skala av och upptäcka. Annars blir det platt och trist.

Mackmyras nya specialutgåva Svensk Rök/Amerikansk Ek lyckas riktigt bra med just det där med balans. Whiskyn är betydligt rökigare än släktingen Svensk Rök, även om den har samma typ av schyssta enrisrökta ton som ju är ett av destilleriets tydligaste signum.

Men tack vare att whiskyn lagrats på hårt kolade amerikanska fat möts den kraftiga rökigheten möts upp supersnyggt av stora mjuka nyanser av vanilj, smörkola, mogna päron, mörk choklad, hasselnötter och en lätt honungstouch.

Rökigheten är mer påtaglig i smaken än i doften, och eftersmaken är rejält lång med snygg kombo av kryddighet och päronkola.

Jag gillar den verkligen. Just kombinationen av det där stora, stöddiga och maffiga från rök och alkohol (46,1 procent) tillsammans med de mjuka och smeksamma smakerna som kommer från faten. Precis den typen av balans och kontraster som gör det intressant att dricka.

I mitt tycke är det här faktiskt en av Mackmyras mest lyckade utgåvor hittills. En riktigt hit!

Svensk Rök/Amerikansk Ek (nr 82129, 799 kr) finns just nu i begränsad upplaga via Systembolagets beställningssortiment.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.