Tölpigt drullputteri att använda så opassande ord om Metoo

Uppmaningen som blev en kampanj som har lett till en rad upprop har, så sent som igår, fått män att använda ord och uttryck som bagatelliserar debatten.

Olle Arnell  |  Publicerad 2017-11-28 17:06  |  Lästid: 2 minuter

Du vet hur det startade, du kan bakgrunden nu, du har följt rapporteringen i media och sociala medier. Såväl internationellt som i Sverige har #metoo tilltagit i styrka och omfattning och många är de kvinnor som träder fram och berättar att nu är det nog med de sexuella trakasserier och ofredanden de länge fått utstå i ett samhälle som historiskt sätt, och fortfarande, styrs av män.

Det har gått exakt sex veckor sedan Alyssa Milano startade en av vår tids största kampanjer, alla kategorier. Många män känner sig hotade, förvirrade och chockade över samtliga delar i frågan – ”vad ska man säga som man nu” frågar sig många.

De män som hörts och synts i den offentliga debatten har sagt saker, vissa mer lyckade än andra. Bland de mindre lyckade exemplen finns en person som drog ett skämt om en Star Wars-robot, någon annan som skrev ett Facebookinlägg om att kvinnor minsann har företräde i kön till livbåtarna (och bad sedan om ursäkt), och en tredje som säger att #metoo bara är en logisk respons av att 150 miljoner neurotiska kvinnor läst en viss bok.

Och så finns det några opassande ord som i sig bagatelliserar hela debatten.

Staffan Heimerson – ”Drullputte”

Staffan Heimerson skrev en krönika i Aftonbladet där han liknar #metoo med häxjakten (i ordets riktiga mening alltså, inte i dess bredare mer vardagliga användning) och Stalins folkmord. Och så använde han ordet ”drullputte” i olika former.

”Detta innebär från min sida inget försvar för maskulint drullputteri.”

”Det har tills nu ansetts vara banbrytande för feminismen och ha städat upp trakasserierna på arbetsplatsen. Men drullputtarna finns kvar. Kvinnorna är lika missnöjda nu som för 40 år sedan.”

”Indignation över pojkars drullighet och identifikation med kvinnors utsatthet skapar rea på att sparka folk. ”

Exempel på lämpligare tillfälle att använda ordet: ”Albin, 4 år, spillde ut mjölken. Hoppsan, vilken drullputte!”

Fredrik Virtanen – ”Tölpigt”

I Fredrik Virtanens första intervju efter anklagelserna om våldtäkt, våldtäktsförsök och ofredande beskrev han sig själv och sitt beteende som tölp och tölpigt inte mindre än nio gånger. Här är tre exempel.

”Jag uppförde mig som en tölp men har inte drogat eller våldtagit någon.”

”Jag har betett mig tölpigt och skitstövligt.”

”Jag har säkert sagt något tölpaktigt för längesen. Det kan mycket väl stämma. Som jag sagt tidigare, jag betedde mig ofta tölpaktigt förr.”

Exempel på lämpligare tillfälle att använda ordet: ”Jag gav Emil en present men han sa inte tack. Vilken tölp!”

Erik Hörstadius – ”Farbrorstafs”

Efter att Martin Timell anklagats för sexuella trakasserier höll TV4 Nyhetsmorgon debatt. En av de inbjudna till panelen var Erik Hörstadius, men det blev inte riktigt som TV4 hade tänkt sig, kan man tro.

”Vi får inte ta bort det som handlar både om vardagens och festens glädjerika flirt, nåt litet…halvfulla farbrorstafs som inte är illa menat. Det är livets smuts och livets glädje att människor gör bort sig”

Exempel på lämpligare tillfälle att använda ordet: Ingen borde använda ordet farbrorstafs.

Läs alla artiklar Café skrivit om Metoo här.


Läs också: 12 män som fått det riktigt svettigt under #metoo (Artikeln är 4 veckor gammal)

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-11-28 17:15