Hoppa till innehåll

Måste du bjuda din kompis tråkiga sambo på ditt bröllop?

Bröllop.

Cafés vassa vett- och etikettvägvisare Stina Vickhoff har svaret på frågan alla par ställer sig inför sitt eget bröllop.

Fråga: Hej! Jag och min blivande fru planerar vårt bröllop i vår och dividerar nu om vi behöver bjuda alla gäster inklusive deras respektive, vad är okej och inte? Kan jag skippa att bjuda min kompis partner som jag helt ärligt tycker är rätt tråkig eller går det helt emot traditionen? /Kristoffer

Svar: Hej Kristoffer! Bevare mig, när ska denna besatthet av att skrida till altaret ta slut? Gud måste ha en sjuhelvetes hållhake på varenda millennial där ute, för de tycks vilja enas i Guds hus snabbare än Duplantis säljer sitt ansikte till tandblekningsföretag. Får jag gissa att ni antingen 1. Kör en ”intim” tredagars på någon sliten vingård i Toscana, 2. Håller er en timme utanför Stockholm eller 3. Befinner er någonstans på Bjärehalvön i Skåne. Varsågod att golvas av mina synska egenskaper, för så ser exakt alla vigslar och bröllop ut i dag – maten är kall, vinet rävpiss och talen är; ja, jag hade hellre lyssnat på Senator Mitch McConnells tystnad.

Till din fråga – enligt skitgammal sed och någon gubbe på Göteborgs-Posten är det en självklarhet att partners ska få följa med på bröllop, men jag vill hävda att vi befinner oss i ett paradigmskifte där ”+1-traditionen” bör skrotas för att ge plats åt ett mer modernt synsätt. Med modernt synsätt menas att man själv får styra vem som ska komma på ens bröllop och inte, men av någon outgrundlig anledning anses denna approach vara kontroversiell. 

Egentligen är det sak samma om din kompis partner är tråkig eller inte, finns varken lust eller utrymme får man skippa att bjuda enligt mig. Med största sannolikhet är antalet platser begränsat och man önskar hellre att få plats med tre vänner än tre +1 som varken känner brudparet särskilt väl eller någon annan av gästerna för den delen. Och även om inflationen ser ut att lysa med sin frånvaro för vigselpar så kan ekonomiskt utrymme också spela in, det är förståeligt att ni hellre lägger kuvertavgiften på människor ni har en nära relation med än anonyma flickvänner med mönstrad Rodebjer-klänning och en dotter som heter Lilly (fast de stavar det med ett l och poängterar det jämt).

Och som om vurmandet för tvåsamheten inte vore nog i övrigt verkar ytterst få tänka på singlarna, dessa stackars satar. Inte bara tvingas de stå och glo på när brud och brudgum åmar sig i en bröllopsvals till tonerna av Ed Sheeran, de blir även utsatta för det vidriga konceptet ”singelbord”. De 7 av 95 bröllopsgäster som råkar vara utan partner blir hoptussade vid ett ensamt bord i hopp om närhet vid kvällens slut, eller handlar det om att de i egenskap av singel är socialt handikappade och inte kan föra sig bland par? Man undrar ju. Allt detta hade kunnat skrotas på dagen om vi slutade bjuda +1 varje gång. Men det kräver att gnällrövarna som inte vill gå på bröllop utan sin respektive tar mod till sig och vågar gå utanför sin comfort zone bestående av parmiddagar, parresor och ja, par i allmänhet. 

För att sammanfatta den här avhyvlingen – nej, du behöver inte bjuda din kompis tråkiga partner till ditt bröllop. Men viktigast av allt, investera pengapungen i något annat än en kväll som tyvärr inte kommer att gå till historien för någon annan än dig själv. Och din brud, kanske.

I varje printnummer svarar Cafés vett och etikett-expert Stina Vickhoff på läsarnas frågor om sociala regler. Behöver du själv, eller någon du känner, vägledning i kutymfrågor? Mejla dina frågor till stina@vickhoff.com.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.