Hoppa till innehåll

Masters of the smörgåsuniversum #2

Nummer två på min lista av världens tio bästa supersmörgåsar låter kanske lite konstig: det är nämligen en nutellamacka. Att ha hasselnötschoklad på smörgås känns ju för oss grötätande nordbor totaldepraverat, lite som att strö kokain på sina frukostflingorna. Och det tyckte jag också i alla år. I alla fall tills jag läste att nutellamackor … Continued

Nummer två på min lista av världens tio bästa supersmörgåsar låter kanske lite konstig: det är nämligen en nutellamacka. Att ha hasselnötschoklad på smörgås känns ju för oss grötätande nordbor totaldepraverat, lite som att strö kokain på sina frukostflingorna. Och det tyckte jag också i alla år. I alla fall tills jag läste att nutellamackor är klassisk alpinistkost. Alltså, BERGSKLÄTTRARE äter det! Fatta! Det räckte för att jag skulle omvärdera nutellan. För låt oss vara ärliga nu, en bit riktigt bra rostat levainbröd – eller varför inte en croissant? – med nutella och lite flingsalt på är ju ganska svårslaget, är det inte det?

Dock har vi vi en liten regel i min familj som säger att man gärna får äta sötsaker och desserter då och då. Men bara om man gjort dem själv. Som tur är så är det superenkelt, gott och inte så där sjukt onyttigt att göra egen nutella. Och definitivt värt det. Det här behöver du: En påse hasselnötter, en chokladkaka med 70% procentig choklad och en liten burk kondenserad mjölk (den söta sorten). Och så här gör du:

Börja med att rosta hasselnötterna i en stekpanna. Om du vill kan du ta bort de där skalen. Annars: skit i det.

Sedan börjar du mixa. Först kommer nötterna se ut så om de är hackade (vilket de också är) men då är det bara att fortsätta.

Efter typ 5-10 minuter kommer de att övergå till att se ut som en slags deg – då är det viktigt att du inte ger upp utan fortsätter lite till. Ge inte upp nu. Kämpa.

Precis när du tror att det är nåt fel på just dina nötter så händer det dock något. Den där nötdegen blir plötsligt till ett krämigt nötsmör. Jag antar att om du skulle tillsätta socker nu så skulle du få en hemmagjord nötcréme? Eller? Men det ska du inte.

Istället ska du smälta den mörka chokladen i den kondenserade mjölken och sedan blanda det med nötsmöret.

Och sedan, voila!, hemmagjord nutellamacka!

EDIT: Exakta mått har efterfrågats och här kommer dom. 200 gram nötter. 100-150 gram mörk choklad. Och 400 gram kondenserad mjölk. Rör i lite ljummen, vanlig mjölk om det blir för stabbigt.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.