Så här borde människan se ut för att klara trafikolyckor bäst

Våra kroppar är skapta för att tåla mycket stryk. Men för att klara en bilolycka med hälsan i behåll krävs att vi ser ut som supermänniskan Graham.

Joel Linde  |  Publicerad 2016-07-22 11:41  |  Lästid: 3 minuter

Minns du när vi som barn tänkte att vi kunde stå emot en eventuell bilkrasch med hjälp av våra starka, utsträckta armar? Uppenbarligen finns det även vuxna som tänker lite så, men sanningen är naturligtvis att människor är helt hjälplösa i händelse av en krock.

För att belysa hur sårbara vi är har den australiensiska motsvarigheten till Trafiksäkerhetsverket, tillsammans med skulptören Patricia Piccinini, skapat en modell av en människa som faktiskt skulle ha bättre chans att klara en krock.

Så här har de utformat honom:

1. Huvudet

En människas skalle är skapt för att krossas vid hårda smällar. Det gör nämligen att kraften från smällen absorberas och förhindras, till viss del, från att nå hjärnan. På samma sätt är hjälmar skapta för att gå sönder, och absorbera kraften innan den når skallen och hjärnan. Grahams skalle är därför extra stor och tjock, och har inbyggda fickor som ska hjälpa till att dämpa kraften från en smäll innan den når hjärnan. Hjärnan har i sin tur fått betydligt bättre skydd genom ökat utrymme mellan sig själv och skallen, för att med hjälp av vätska och ligament dämpa smällar ytterligare.

graham-krock-skalle

2. Ansiktet

För att skydda ansiktet så bra som möjligt har Graham ett platt och inbäddat ansikte. Näsa, ögon och öron är insjunkna i skallen och inbäddade med extra mycket fett för att skydda vid en smäll.

graham-krock-ansikte

3. Nacken

Vår nacke orkar inte hålla emot när huvudet skickas fram av kraften som uppstår när en bil plötsligt stannar till följd av en krock. Nacken är kort sagt en väldigt utsatt del av kroppen, och för att klara sig så bra som möjligt har Graham därför ingen nacke alls. Samtidigt har revbenen förlängts för att fungera som en stödkrage.

graham-krock-nacke

4. Bröstkorgen

För att reducera trycket mot våra vitala organ har Graham fått en kistliknande bröstkorg med starka revben. Mellan varje revben har han fått säckar som ska fungera som krockkuddar och absorbera en del av kraften och sakta ner rörelsen framåt så att belastningen mot revbenen och organen blir så låg som möjligt. De extra ”bröstvårtorna” är inte förklarade, men vi antar att de tillför extra expansionsutrymme för huden.

graham-krock1

5. Benen

Om en människa blir påkörd av en bil är det väldigt vanligt att knäna bryts, eftersom de endast går att böja åt ett håll. Grahams knän och andra leder kan därför böjas åt flera håll. Han har även fått en extra led i smalbenen som både ska skydda mot frakturer, men även möjliggöra hastiga och snärtiga hopp för att kunna fly undan en ankommande bil. De extra lederna skyddar också en person som sitter i en bil, eftersom benen kan böjas naturligt istället för att brytas.

graham-krock-leder

Graham är skapt för att klara en trafikolycka på bästa sätt, men det är inte vi. Så var försiktig i trafiken!

Här kan du läsa mer om Graham och hans egenskaper.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-07-26 16:08