Musiken som färgat Johan Orrenius uppväxt

Cafés favoritpersoner gör nedslag i sitt liv genom en populärkulturell lins. Den här gången: Johan Orrenius, chefredaktör för fotbollsmagasinet Offside.

Mohammed Yussuf | Foto: Offside  |  Publicerad 2018-05-09 11:42  |  Lästid: 2 minuter

5 år: Hasse ”Kvinnaböske” Andersson

Låten Änglahund var den första sång jag lärde mig utantill. Det är en ganska sorglig låt egentligen, om en man som frågar om hans hund kommer till himlen. Jag sjöng jämt på den och försökte härma countryskånskan.

10 år: Queen

Mina storasyskon lyssnade mycket på musik och syrran hade en liveskiva med Queen från Wembley 1986. Freddie Mercurys röst och de stora arrangemangen lät riktigt mäktiga. När hon inte var hemma brukade jag smyga in i hennes rum och lyssna.

Freddie Mercury sjunger på scen i keps

Freddie Mercury.

20 år: Pavement

Jag missade hela Radioheadtåget och blev därför väldigt anti mot dem. I stället fastnade jag för det amerikanska indierockbandet Pavement. De sjöng nonsens- texter och hade skeva melodier. Just då passade det min riktningslösa tillvaro.

Pavement sjunger på scen med en gitarr och keps.

Pavement.

30 år: Fleetwood Mac

Under den tiden lyssnade jag mest på podcasts. Sedan introducerade min fru mig för Fleetwood Mac. Lättillgänglig musik brukar man ju tröttna på efter ett tag men det gör jag aldrig med dem.

35 år: Slowdive

Jag är usel på att angripa ny musik men förra året hörde jag Slowdives nya platta. Det var distat och mycket gitarrmangel. Nytt coolt band från England, tänkte jag och upptäckte strax därpå att de var stora 1991 och nu hade gjort comeback.

Läs också: Johan Orrenius listar: kändisarna som stiger – och rasar – under 2018

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-12-13 19:16