Annons
Annons

Naomi Pilgrim: ”Numera är det snudd på legitimt att vara rasist”

EP-aktuella Naomi Pilgrim gör r’n’b mot rasism.

Jonna Nordlund

naomi

Naomi Pilgrim har körat mycket bakom andra artister och hörs i Andromeda på Kents nya album Då som nu för alltid.

Den 17 juli 2014 dog Eric Garner under en arrestering när en polis ska ha tagit ett stryptag kring hans hals. I en video som spelades in under händelsen hörs Garner säga ”jag kan inte andas” elva gånger innan han till slut tappar medvetandet. En åtalsjury friade de NYPD-poliser som var involverade i Eric Garners död.

Annons

Fallet underströk den polisbrutalitet som pågår mot svarta i USA och upprörde en hel värld – inte minst Naomi Pilgrim. Hon bestämde sig för att skriva en låt om det systematiska förtrycket i vårt samhälle.

Sink like a stone handlar om att det är jävligt orättvist när man anspelar på fördomar. Rasismen är bara ett exempel, men jag känner till det alltför väl och det är något som jag flaggat för i hela mitt liv. I dag är det snudd på legitimt att vara rasist, men det positiva är att det blivit så tydligt att folk inte längre kan ducka för det, vilket gör att människor öppet kan ta ställning mot det.

Naomi har också personliga erfarenheter av rasism. Eftersom hon har barbadiska gener har människor velat ifråga-sätta hennes ”svenskhet” – trots att hon är född och alltid har bott i Sverige.

– Jag känner mig aldrig så svensk som när jag åker till Barbados, så det är nyttigt att åka dit och inse att det inte finns rum för tvivel. Jag känner mig förvisso kärlekshemma där också, men det är här jag levt mitt liv. Det är en nice blandning och man kan säga att jag fått det bästa av två världar.

Sink like a stone är huvudspåret på Naomi Pilgrims nya ep med samma namn (första ep:n Naomi Pilgrim släpptes 2014). Efter att tidigare ha körat för Agnes och Lykke Li -lanserar 31-åringen nu sin egen karriär fullt ut.

– Jag hade scenskräck väldigt länge, så det var jättebra att få lära mig att ta en scen. Fram tills jag var 28 år ville jag verkligen inte bli artist, jag visste inte vad jag ville berätta om och då fanns det ingen mening. Till slut mognade jag nog in i det och tänkte att jag måste ta vara på möjligheten.

 

Annons

Dela (26)
Tweeta

Annons


Laddar