Annons
Annons

Henrik-stensson-golf-intervjuHenrik Stenson tillhör världseliten inom golf. Så varför är det så få som pratar om honom? Jonas Dahlquist skriver om den nedtonade folkhemshjälten som inte matchar mediernas sensationskrav.

* * *

Hur kan en av världens bästa spelare i en av världens mest bevakade sporter vara så osynlig som Henrik Stenson?

Annons

Visst, namnet florerar förstås i nyhetssändningar och tidningar med jämna mellanrum, och nog känner de golfintresserade igen honom – men i jämförelse med andra svenska stjärnor, även i betydligt mindre sporter, så är han direkt en doldis. Den 38-årige Stenson har legat på världsrankingens topp-5 hela året, vi snackar alltså om en kille som är bättre än Tiger Woods.

Gilla Cafe.se på Facebook

Hans egen star quality är förstås… ehrm… begränsad. Han har fru och två barn och gillar köttbullar och tycker om att fiska och åka skidor och verkar vara som folk är mest. När han spelade Nordea Masters i skånska Bara i maj så gällde hans spetsigaste uttalande att åskådarna ibland hade glömt att sätta sina mobiltelefoner på ljudlöst.

Stenson gör inget fel, han är bara en suverän idrottsman med högst förståeliga prioriteringar. Problemet är att det inte räcker för att bli folklig eller få genomslag längre. Numera måste man synas och höras med rubrikvänliga kommentarer eller beefs (hur påhittade de än må vara).

För en sådan som skidskytten Björn Ferry var det direkt avgörande att marknadsföra sig själv för att hans sponsorkontrakt skulle bli så pass stora att han faktiskt kunde försörja sig på det. Det är inget problem för Stenson, som klarar sig hyfsat ekonomiskt, men följden blir att han i slutändan får mindre uppmärksamhet än till exempel Ferry. Mitt under Nordea Masters fanns den första nyheten om Henrik Stenson på aftonbladet.se som 21:a nyhet sett uppifrån – efter speedway, handboll, bandy och hästhoppning.

Henrik Stenson är urtypen för en klassisk svensk folkhemshjälte, den vanliga killen som blir en världsstjärna och som är så typiskt lagom och nedtonad att Sixten Jernberg framstår som en Nicklas Bendtner.

Det är bara det att folkhemmet monterades ned för länge sen, och en sån som Stenson får ingen plats i det nya samhället där det inte längre spelar så stor roll vad du gör eller hur bra du gör det, allt handlar om vad du säger och hur mycket du sticker ut.

Det räcker inte ens med att vara bäst i världen längre.

Jonas Dahlquist

* * *

Mer sport:

Miljonären som blev domare: Jonas är ende svensken i VM

Jonas Dahlquist: Så förstör pr-cheferna för fotbollen

Goooooooooool! Vi listar tidernas 21 snyggaste VM-mål – här har du topp 10! (Har vi rätt eller?)

Cramby: ”Därför hatar jag fotboll”

 

Annons

Dela (8)
Tweeta

Annons


Laddar