Hoppa till innehåll

När Findus försökte rädda julen på sju minuter

I mitten av 2000-talet förvandlade Findus det klassiska svenska julbordet till en djupfryst färdigrätt. Det är verkligen ett mysterium att den inte finns kvar.

2006 snubblade Findus in i julfirandet med en riktigt oväntad lansering. Med ett så stort utbud av olika djupfrysta färdigrätter borde man kanske inte bli överraskad när produkten Jultallrik nådde butikerna, men det blev man.

Det var den perfekta ursäkten för dig som verkligen aldrig mer vill få frågan ”Kan du ta med dig något till julbordet?”. Den innehöll prinskorv, köttbullar, Janssons frestelse, risgrynsgröt, brunkål… Findus Jultallrik saknade ingenting, utom möjligen alla former av livslust.

En förklaring kan vara att även om Findus säkerligen har goda kvalitetskontroller på sin mat så är de inte direkt synonyma med firande av högtider. Man har aldrig direkt unnat sig en produkt från Findus, utan snarare har de funnits där som en paniklösning när man varit lite dålig på att planera sina måltider.

Fördelen med Findus Jultallrik var att den bara tog sju minuter att tillaga. Nackdelen var den massiva ångesten. Självklart finns det många människor som firar jul ensamma och självklart är säkert flera av dem sugna på lite julmat. Men det måste finnas ett annat sätt.

Det ljusbruna till vänster är Janssons frestelse. Det mörkbruna till höger är brunkål. De runda bruna är köttbullar. De rosa-bruna avlånga är prinskorvar. Foto: Bakelit.com

De där ynka sju minuterna Jultallrik tar att värma lämnar ju så oerhört mycket tid att reflektera över ens dystra tillvaro. Hade man istället lagt dagen på att pyssla med mat till sig själv hade man åtminstone haft ett projekt. Eller, om man inte pallar, så kan man bara beställa en rejäl kebabrulle. Att köpa Findus Jultallrik känns som ett onödigt extrastraff när man redan är ofrivilligt ensam.

En vän berättade att han ett tag hade flera stycken Findus Jultallrik i frysen. Det var otroligt praktiskt. När det var höst och han saknade julen, då kunde han bara mikra en sån och då saknade han aldrig julen igen.

Den andra sidan

Alla är dock inte negativt inställda. Det finns en samling eldsjälar som år efter år kämpar för att återlansera produkten. Man måste verkligen beundra dedikationen. I en kommentar till Café berättar en representant från gruppen Återinför Findus Jultallrik om sitt mångåriga kampanjande.

”Denna brinnande fråga har vi drivit sedan hösten 2012. Vi är övertygade om att vi kommer lyckas inom de närmaste åren. Än så länge har Findus emellertid varit väldigt långsamma på att hörsamma folkets röster. Men vi håller hoppet uppe. För det är den lille mannen fanimej värd!”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.