Annons

Nej, Sverige har inte ens en nationalsång

Glad Nationaldag, Sverige! Men har du koll på att vår ”nationalsång” inte ens är vår officiella nationalsång?

Jonna Nordlund
Nej, Sverige har inte ens en nationalsång

KUNGEN

Foto: Kent Östlund/TT

I jämförelse med länder som Norge och USA firas Sveriges nationaldag rätt lågmält, de flesta av oss firar i huvudsak den extra ledigheten. Kanske är det också på grund av det som Sverige, egentligen, inte ens har en nationalsång. Till skillnad från många andra nationalsånger har Du gamla, du fria aldrig antagits som officiell nationalsång genom ett politiskt beslut och klassas därför endast som Sveriges nationalsång på grund av tradition.

Självklart klassas den ändå av de flesta i Sverige som vår nationalsång, även om vissa vill debattera för varför den borde skrivas om eller bytas ut till en annan låt.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Den gick först helt annorlunda

Nationalsången skrevs av Richard Dybeck år 1844. I Dybecks ursprungliga text löd första textraden ”Du gamla, du friska”, men detta ändrade han 1866 till ”Du gamla, du fria”.

”Du smällfeta ko” är inte en riktig textrad

Melodin är hämtad från en västmanländsk folksång men det är sällan det folk debatterar kring. Istället har debatten genom åren handlat om ifall det verkligen är rätt sång, vad den handlar om och vilka andra melodier eller låtar som skulle lämpa sig bättre – den ofta förekommande textraden ”du smällfeta ko” är dock inte med som alternativ textrad. 

Den blev utsatt för ett kuppförsök

Debatten om låten har pågått ända sedan slutet av 1800-talet, år 1899 anordnades en folksångtävling för att få fram en ny nationalsång, vilket inte blev fallet. Och även om jag inte är historiker är jag rätt säker på att det var här ”fel låt vann”-hysterin började.

Det finns en tredje och fjärde vers

Louise Ahlén gjorde ett tillägg på låten år 1910, men denna del räknas oftast inte med som en del av sången, vilket är varför så få kan den.

Såhär lyder tilläggsraderna:

Jag städs vill dig tjäna, mitt älskade land,
Dig trohet till döden vill jag svära.
Din rätt skall jag värna med håg och med hand,
Din fana, högt den bragderika bära
Med Gud skall jag kämpa för hem och för härd,
för Sverige, den kära fosterjorden.
Jag byter Dig ej mot allt i en värld
Nej, jag vill leva jag vill dö i Norden!
Annons

Dela (100)
Tweeta

Annons


Laddar