Hoppa till innehåll

Därför snackar alla om Nicolas Cages nya mardrömsfilm

Nicolas Cage tycks ha fått ännu en renässans den senaste tiden, men i hans digra CV sticker kommande Dream Scenario ut lite extra. Cafés Cage-expert Jonas Strandberg förklarar varför.

Vad handlar Dream Scenario om?

Nicolas Cage spelar en tillbakadragen biologiprofessor som helt plötsligt börjar dyka upp i vilt främmande människors drömmar. Den gemensamma nämnaren i alla drömmar är att kaos pågår runt honom, men han står stilla, oberörd mitt i händelsernas centrum. Han blir snabbt lite av en kändis i allmänhetens ögon, men när drömmarna börjar förvandlas till mardrömmar ställs saker och ting på sin spets och han måste hitta ett rimligt sätt att hantera sitt nya bisarra liv som offentlig person.

Hur går snacket?

De senaste åren har Nicolas Cage haft ett ganska stort antal riktigt spännande roller som alla stuckit iväg åt olika håll. Titta bara på finstämda, allvarliga Pig (2021) och Joe (2013), urflippade Renfield (2022) eller självmedvetna The Unbearable Weight of Massive Talent (2023). Detta har skapat en oförutsägbar stämning kring vad nästa Nicolas Cage-film kommer vara för något, men med starka förhoppningar om att det åtminstone kommer vara intressant och bjuda på stjärnans fulla engagemang.

Foto: Scanbox

Vem är den för?

Dream Scenario tycks ha ett visst släktskap med Adaptation, men med ett inslag av skräck. Filmen verkar med andra ord vara för den som vill bli överraskad och inte känner att filmer måste placeras in i tydliga genrefack.

Vem är den inte för?

För den som känner att det kanske räcker med Nicolas Cage nu.

Vad är det för karaktärer?

Som så ofta när Cage medverkar i en film slukar han utrymmet ordentligt, men filmen bjuder trots det på en kompetent samling birollsinnehavare i form av Michael Cera, Julianne Nicholson och Dylan Baker. Med det sagt går man ju sällan till en Nicolas Cage-film och tänker ”undrar vad alla de andra människorna har för sig i den här filmen”.

Kuriosa värd att notera?

Nicolas Cage har med Dream Scenario inräknat 116 roller noterade på IMDb. Etthundrasexton.

Dream Scenario har biopremiär i Sverige den 2 februari.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.