Hoppa till innehåll

Nikes nya superskor har redan slagit rekord – snart kan också du springa runt med fjäderlätta steg

Nikes nya Alphafly 3 släpps i butik under januari 2024.
Jesper Johansson

Löpning är kanske den sport i världen som kräver minst av materialet. Men just skorna finns det anledning att lägga till en krona eller två på. Och med Nikes tredje generation Alphafly finns ett väldigt intressant alternativ inför tävlingssäsongen 2024.

I oktober 2019 fick vi löpare en chock när vi såg Eliud Kipchoge slå världsrekordet när han sprang ett maraton under två timmar. På fötterna hade han något helt nytt och lite hemligt, vilket gjorde en hel löparvärld nyfiken. De futuristiska Alphafly-skorna hade presenterat sig och i juni 2020 kunde man som löpare köpa sina egna (och som det köptes!).

Två år senare lanserade Nike den nästa generationen av den populära skon där man hade sett över hur man kunde stabilisera skon för icke-elitlöpare med ett lite mer wonky löpsteg. Den nya skon mottog blandad kritik. Stabiliteten hade visserligen ökat men de som var stora supportrar av originalskon tyckte att den nya versionen inte hade riktigt lika mycket studs i steget.

18 månader efter releasen av Alphafly 2 har Nike nu presenterat en ny version. Redan har rekordtider slagits i de nya skorna och snart kommer alltså även vi dödliga kunna tävla i de futuristiska dojorna.

Men vad är det som är nytt då? Botten av skon är nu i ett stycke, vilket den inte varit i de två första modellerna av Alphafly. Detta för att ge en lite skönare känsla i steget när man kommer från häl till tå. Skon är också lättare än någonsin. Den väger 15 procent mindre än Alphafly 2 och 4 procent mindre än den första versionen. Skon har en vidare kolfiberplatta i mellandelen för att öka stabiliteten och mellansulans kompression har förändrats för att prestera bättre och minska vikten. Självklart har även andra förändringar skett för att skon ska ge tillbaka mer energi till löparen, bland annat har man flyttat på Nikes klassiska Air Zoom-dämpning för att bättre passa in i löpsteget. Synligt på ovansidan är att man gjort om designen för snörningen och dessutom använder man ett ännu lättare material för att minska vikten.

Nike Alphafly 3:

Rekommenderat pris: $275 (2 830 kr)
Vikt: 218 gram (herr strl 10); 176 gram (dam strl 8)
Stack Height: <40 millimeter
Dropp: 8 millimeter
I butik: 4 Januari, 2024

Café har än så länge inte testat skon. Men det är med spänning vi ser fram emot 4 januari 2024, då skon kommer till butik.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.