Hoppa till innehåll

Stick ut och spring! Vi har valt ut 10 grymma träningsskor som lyfter dig i löparspåret

Puma FAAS 500 v21
Tobias Ivarsson

Springer du högt upp på fotbladet eller landar du på hälen? Det är avgörande för valet av löparskor. Dojorna har nämligen olika dämpning och olika så kallade häl till tå-drop, det vill säga höjdskillnaden mellan skons häl och framfot. (Om hälen är 15 mm hög och framfoten 5 mm är dropet 10 mm.) Lägre drop … Continued

Sko Start Collage

Springer du högt upp på fotbladet eller landar du på hälen? Det är avgörande för valet av löparskor.

Dojorna har nämligen olika dämpning och olika så kallade häl till tå-drop, det vill säga höjdskillnaden mellan skons häl och framfot. (Om hälen är 15 mm hög och framfoten 5 mm är dropet 10 mm.) Lägre drop ger ett mer naturligt löpsteg med en bättre känsla; man strävar efter att landa på fotens främre del, snarare än hälen. Något som ofta kräver en hel del träning. Men ta det försiktigt om du vill lära dig framfots­löpning – överansträngning är vanligt!

I natural running-skor (avsedda för att landa på framfoten) är dropet ofta bara 4 mm, i så kallade barfotaskor 0 mm och i vanliga löparskor med full dämpning cirka 12 mm. Fråga i butiken vad som passar dig – och kolla in Cafés tips nedan!

Adidas Sequence Boost

1. Stabil komfort

Uppföljaren till Adidas Boost, Adidas Supernova Sequence Boost (1 500 kr), är en stabilare version med mer dämpning, men samma fina komfort. Tusentals energikapslar ger både mjuk dämpning och ett aktivt frånskjut i steget.

* * *

Salomon S-Lab Fellcross 3

2. Trimmad för tuffa tag

I ösregn och lerig terräng kan vanliga vattentäta membran bli en fälla för fukt och svett. Salomon S-Lab Fellcross 3 (1 800 kr) har därför utrustats med snabbtorkande mesh som blockerar skräp men släpper ut vatten.

* * *

New Balance 00v2 Minimus

3. Tung lättviktare

New Balance 00v2 Minimus (1 200 kr) är en sko för erfarna löpare som löper högt upp på fotbladet. Tyget är sytt i ett stycke för att ge extra stöd och flexi­bilitet, och har behandlats med ett antimikrobiellt lager som reducerar lukt.

* * *

Puma FAAS 500 v21

4. Föredömligt Allround

Möt Puma FAAS 500 v2 (1 100 kr), en minimalistisk allroundsko som främjar ett naturligt löpsteg, men ändå inte kräver framfotslöpning. Dämpningen är optimerad vilket är optimalt för den som vill ta steget från häl­isättning till framfotslöpning.

* * *

Saucony Kinvara 5

5. Massor av löpkänsla

Saucony fortsätter förfina sin superlätta Kinvara-serie. Saucony Kinvara 5 (1 400 kr) passar dig som landar på mellan- eller framfoten (4 mm drop). Mellansulan är ganska tjock för att vara en lättviktssko, vilket ger bra dämpning.

* * *

Nike Air Zoom Pegasus 31

6. Klassiker i ny tappning

Vem har inte ägt ett par Pegasus? Nya versionen av ikonen heter Nike Air Zoom Pegasus 31 (1 100 kr). Kvar är funktioner som vadderad Air-enhet och fin andningsförmåga. Med nyheter som en 10 mm lägre profil, ny form och ny mittdel.

* * *

Asics Gel Fuji Elite

7. Utmärkt frånskjut

Asics Gel-Fuji Elite (1 600 kr) är en lätt trailsko för stigar och grusvägar som kombinerar fin markkontakt med god stabilitet. Försedd med en stelare framfot som ger en skön känsla i frånskjutet. Har ett häl till tå-drop på endast 6 mm.

* * *

Helly Hansen Nimlbe R2

8. Asfaltens bästa vän

Minimalistiska Helly Hansen Nimlbe R2 (1 200 kr) är utformad för att nöta asfalt, och är, tack vare sina 5 mm drop, ett slags lightversion till barfotaskor. Väger – trots en hel del dämpning – väldigt lite: endast 219 gram.

* * *

ECCO Biom Evo Trainer

9. Funkar både ute och inne

Ecco brukar fokusera på terränglöpning, löpkänsla och god kontakt med underlaget. Ecco Biom Evo Trainer (1 400 sek) går i samma fotspår, men har mer dämpning och är stabil nog för att användas som gym- eller crossfit-sko.

* * *

Reebok Zquick

10. Kvickast i stan

Onaturligt snabba. Det vill Reebok att vi ska bli med nya kortdistansaren Reebok Zquick (1 000 kr) som är lysande för crossfit och asfaltslöpning. Ytter­sulan är inspirerad av Formel 1-bildäck och expanderar i kontakt med markytan.

Patrik Hedlund

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.