Hoppa till innehåll

Nu är årets Blossasmak avslöjad – men minns du de senaste årens?

cafevik

Årets viktigaste dryckeshändelse är här, institutionen Blossa avslöjar årets smak på årgångsglöggen. 2015:s, något otippade smak: Earl grey, alltså tesorten, i en flaska som liknar en tekanna. – Det finns många likheter mellan glögg och te, både i hur det dricks och i gemenskapen som ofta finns kring drycken. I år vill vi hylla detta genom afternoon … Continued

blossa-glogg-2015-glogg-earl-grey

Årets viktigaste dryckeshändelse är här, institutionen Blossa avslöjar årets smak på årgångsglöggen.

2015:s, något otippade smak: Earl grey, alltså tesorten, i en flaska som liknar en tekanna.

– Det finns många likheter mellan glögg och te, både i hur det dricks och i gemenskapen som ofta finns kring drycken. I år vill vi hylla detta genom afternoon glögg, vilket märks i den klassiskt porslinmönstrade flaskan och i den perfekta balansen mellan traditionella te- och glöggtoner, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender på Blossa i ett pressmeddelande.

Vi ser fram emot att börja decembermornarna med en rykande kopp varm morgondryck.

Men minns du de tidigare årens smaker?

Vi har dammsugit internet och kollat vad recensenterna – både professionella vintyckare och glada amatörer – tyckte om varje års årgångsglögg. Det är inte alltid i positiva ordalag.

* * *

2003

Smak: Pomerans

2003-pomerans

Så tyckte recensenterna: ”Klarar sig med en halv apelsinskiva och några klirrande isbitar för att skänka dig ohämmad njutning.” (Sydsvenskan).

2004

Smak: Vinteräpple

2004-vinterapple

Så tyckte recensenterna: ”Vinteräpple var en smak vi hade höga förväntningar på […] vårt omdöme blir tyvärr att vinteräpple inte var någon passande smak att spetsa glöggen med” (bilderochfakta.se)

2005

Smak: Hjortron och armagnac

2005-hjortron-armagnac

Så tyckte recensenterna: ”Mycket god som likör, men inte mycket glöggkänsla för traditionalister” (UNT)

2006

Smak: Lingon och enbär

2006-lingon-enbar

Så tyckte recensenterna: ”Den ljusa orangeröda färgen väcker nyfikenhet, och smaktonerna av lingon och enbär är ganska lyckad. Behaglig och god, välbalanserad” (HD)

2007

Smak: Havtorn och kanel

2007-havtorn-kanel

Så tyckte recensenterna: ”Riktigt lyckat, med en frisk bärig, långt kvardröjande, smak med tydligt kanelinslag” (HD)

2008

Smak: Blåbär

2008-blabar

Så tyckte recensenterna: ”Frisk smak av blåbär med en viss strävhet. Annars visar de klassiska glöggkryddorna med en värmande eldighet i avslutet” (TV4)

2009

Smak: Clementin

2009-clementin

Så tyckte recensenterna: ”Uppvärmd doftar och smakar den mer aprikos än clementin, men sval eller kyld framträder clementinkaraktären bättre. Kan vara kul att servera till julens ris à la malta.” (Metro)

2010

Smak: Saffran

2010-saffran

Så tyckte recensenterna: ”Doft som en ojäst lussebulledeg, med massor av saffran som skär sig mot spritigheten. Inte särskilt lyckad glögg, alltså. Den konspiratoriske ser en maktdemonstration av Systembolaget mot Pernod Ricard (som flyttat Blossaproduktionen till Danmark), när Systemet regelmässigt ratar årgångsglöggarna i ordinarie sortimentet” (GP)

2011

Smak: Arabica

2011-arabica

Så tyckte recensenterna: ”Brun som blaskigt kaffe […] ingen höjdare” (DN).

2012

Smak: Yuzu och ingefära

2012-Yuzu-ingefara

Så tyckte recensenterna: ”De har åkt onödigt långt för att hämta en frukt som inte smakar någonting” (Metro)

2013

Smak: Dalecarlia

2013-dalecarlia

Så tyckte recensenterna: ”Exakt vad Dalecarlia innebär är hemligt då smakerna inte framgår på flaskan, man ska istället gissa.
Jag tänkte instinktivt Falu rödfärg, fotbollsturnering och knäckebröd. Den smakade: sött” (Nöjesguiden)

2014

Smak: Lavande

2014-lavendel

Så tyckte recensenterna: ”Årets Blossaspecialare är som vanligt mera en show off på finare glöggpartyt, än en genuin Svenssonglögg. Och så ska det väl vara?” (GP)

Vår egen gissning om årets smak: de senaste årens tetrend har nu letat sig in på Systembolagethyllorna. Men måste de välja tråkmånsen Earl Grey? Vi hoppas på ett utökat sortiment med smaker som lapsang, gunpowder green och Söderblandning. Med ett rejält kakbord till.

Jonatan Loxdal

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.